Risico's bij het werken in het buitenland
Er zijn heel veel verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. Je hebt hele concrete zaken, dus dat er ingebroken wordt op je hotelkamer. Je kan als je op weg bent naar je afspraak gevolgd worden. Het is gewoon goed dat je je bewust bent waar je bent, wat de risico's zijn, wat voor informatie je hebt en welke informatie daarvan gevoelig is.
*Muziek speelt*
Beeldtekst: Microlearnings Beveiliging
Twee mensen staan te praten aan een staantafel
LAURA DIJKSTRA - BELEIDSMEDEWERKER INFORMATIEBEVEILIGING, MINISTERIE VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES:
Ik ben Laura Dijkstra, ik ben beleidsmedewerker Informatiebeveiliging en Privacy bij CIO Rijk Binnenlandse Zaken en ik ga vandaag in gesprek met Victor.
VICTOR FLIETSTRA - ADVISEUR INFORMATIEBEVEILIGING, MINISTERIE VAN BUITENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES:
Ja. Ik ben Victor Flietstra, ik werk bij Buitenlandse Zaken als adviseur Informatiebeveiliging en daar doe ik ontzettend veel verschillende dingen, waaronder ook reizen naar het buitenland en informatie van Buitenlandse Zaken beschermen.
LAURA DIJKSTRA:
Want we gaan het vandaag hebben over de risico's bij werken in het buitenland. Dus stel nou, je gaat op vakantie naar Spanje en je hebt je laptop mee, en je denkt halverwege de vakantie:
Ik klap hem open en ik ga even m'n mail wegwerken. Wat zou dan jouw eerste advies zijn?
VICTOR FLIETSTRA:
Nou ja, als je op vakantie bent, zou ik geen laptop meenemen, want dan ben je op vakantie,
dus gewoon ontspannen. Maar als je toch in het buitenland aan het werk gaat, dan zijn er wel risico's waar je rekening mee moet houden.
LAURA DIJKSTRA:
Maar geldt dat alleen buiten Europa of ook binnen Europa?
VICTOR FLIETSTRA:
Buiten Europa hebben we een aantal wat hogere risicolanden, maar in Europa ook. Zoals iedereen die op een departement werkt, komt ook weleens in Brussel. Daar is heel veel gevoelige informatie, heel veel interessante informatie, en daarom staat Brussel ook bekend
als dé spionhoofdstad van de wereld. Omdat er veel informatie te halen is. Dus overal waar je bent, moet je je er bewust van zijn en moet je eraan denken.
LAURA DIJKSTRA:
Ja, wat zijn dan voorbeelden van dingen waar je aan kan denken die mis kunnen gaan
als je eenmaal in het buitenland bent?
VICTOR FLIETSTRA:
Nou ja, het is heel erg breed. Mensen zijn creatief, zo ook mensen die informatie van een ministerie af willen pakken. Dus er zijn heel veel verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. Je hebt hele concrete zaken, dus dat er ingebroken wordt op je hotelkamer. Dat kan je soms merken, soms ook niet. Dan is je hotelkamer overhoopgehaald. Het kan zijn dat je ineens het gevoel hebt dat je telefoon in een magnetron verandert omdat hij heel erg heet wordt, omdat hij besmet is geraakt. Het kan ook zijn dat je daar niks van merkt. Dat weet je eigenlijk niet van tevoren. Maar het kan heel breed zijn. Je kan als je op weg bent naar je afspraak gevolgd worden. Het kan zijn dat je daar niks van merkt, maar het kan ook heel erg intimiderend voelen. Dat er echt mensen op je afkomen en dan iets van je willen weten of informatie van je af willen pakken. En dan is het gewoon goed dat je je bewust bent waar je bent, wat de risico's zijn, wat voor informatie je hebt en welke informatie daarvan gevoelig is.
LAURA DIJKSTRA:
En kun je een paar dingen noemen die je dan bijvoorbeeld wel zou moeten doen, waar je rekening mee zou moeten houden.
VICTOR FLIETSTRA:
Dat is op zich allemaal wel te doen. Je hebt een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Als je in het buitenland bent, werk dan zoveel mogelijk via 4G, gewoon via je telefoon.
Beeldtekst: Werk zoveel mogelijk via 4G
VICTOR FLIETSTRA:
Openbare wifi-netwerken zijn niet altijd veilig en die kunnen gebruikt of misbruikt worden
door een andere actor. Werk zoveel mogelijk via je zakelijke apparatuur.
Beeldtekst: Werk alleen met zakelijke apparatuur
VICTOR FLIETSTRA:
Daarvoor krijg je die van je werkgever.
Beeldtekst: Houd je apparatuur bij je
VICTOR FLIETSTRA:
En hou je apparatuur bij je, dus wees je bewust waar je je laptop laat, wees je bewust waar je je telefoons laat. Laat die niet zomaar in een café slingeren. En ook daarbij is het: Wees je bewust waar je afspraken hebt en waar je praat.
Beeldtekst: Wees heel bewust waar, met wie en waarover je praat.
VICTOR FLIETSTRA:
Als je dus in een drukke trein zit of in een druk café zit, ga daar geen gevoelige gesprekken hebben. Ook daarbij komen we weer terug op de mobiele telefoons, dat is een beetje een rode draad. Mobiele telefoons zijn erg makkelijk te compromitteren.
Beeldtekst: Bij gevoelige gesprekken leg de mobiel weg
VICTOR FLIETSTRA:
Dus als je een echt vertrouwelijk gesprek hebt, leg de mobiele telefoons dan even buiten de deur of zorg ervoor dat je ze niet bij je hebt. En daarbij is het belangrijk wat eronder zit: Wees je bewust van wat voor soort informatie je hebt. Is het gewoon openbare informatie? Is het departementaal vertrouwelijk of staatsgeheim? Dat hangt er een beetje van af hoe je ermee om moet gaan.
LAURA DIJKSTRA:
Ja, we hadden het net al even over landen binnen Europa waar je voorzichtig moet zijn,
maar je had het ook over een paar wat hogere risicolanden. Kun je daar wat meer over zeggen?
VICTOR FLIETSTRA:
Er zijn er gewoon een aantal waarvan... De meeste mensen weten het wel, die enigszins beveiligingsbewust zijn. Het is een beperkt aantal, dus Rusland, China en Iran. Die hebben gewoon een heel actief beleid, hele actieve diensten die actief op zoek zijn naar informatie.
Dat zijn gewoon spionagenetwerken. Dus als je naar China, Rusland of Iran reist, dan kan je er eigenlijk van verzekerd zijn, zelfs als je dat voor een privéreis doet, dat je daarbij gevolgd wordt, gemerkt of ongemerkt, via camera's of fysiek volgen, en dat je telefoon geïnfecteerd raakt.
LAURA DIJKSTRA:
Dus als je daar landt met het vliegtuig en je hebt je telefoon aan, dan is het eigenlijk gelijk mis.
VICTOR FLIETSTRA:
Ja. In feite, als je naar het buitenland gaat, moet je je ervan bewust zijn. Neem dan ook altijd contact op met de CISO van je departement of de BVA van je departement.
Beeldtekst: Neem contact op met je CISO of BVA bij hoge risicolanden
VICTOR FLIETSTRA:
Je kan eventueel ook contact opnemen met de ICT-leverancier van het departement. Zij weten dan wat voor maatregelen en wat voor mogelijkheden er zijn voor de verschillende landen. Doe dit in ieder geval voor de drie landen die ik net genoemd heb, dus China, Iran en Rusland. Maar ook als je naar andere landen gaat waarvan je denkt: Dit is even net iets anders, of hier ga ik iets doen wat gevoeliger is. Neem gewoon bij twijfel even contact op
met je CISO of met de BVA.
Beeldtekst: Laat je spullen thuis bij vakantie
LAURA DIJKSTRA:
Laat je spullen thuis.
Beeldtekst: Weest bewust van je omgeving
LAURA DIJKSTRA:
Wees je bewust van je omgeving en de informatie die je bij je draagt.
Beeldtekst: Houd je apparatuur bij je
LAURA DIJKSTRA:
En neem voorafgaand aan je reis contact op met je CISO of BVA om je goed voor te lichten voor je buitenlandreis.
Beeldtekst: Laat je goed informeren bij buitenlandse dienstreis
VICTOR FLIETSTRA:
Ja, precies. Dan kan je gewoon veilig op reis.
*Muziek speelt*
Beeldtekst: Microlearnings Beveiliging.
Beeldtekst: Deze microlearning is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Leer- en Ontwikkelcampus (LOC) van UBR, de directie CIO Rijk van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de RijksAcademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO).