Podcast #2: ‘Gezichtsherkenning en privacy’ met Pim Haselager

Na de podcast ‘Algoritmen en sociale cohesie’ is nu ook ‘Gezichtsherkenning en privacy’ te beluisteren. In deze tweede podcast in de serie ‘Het digitale dilemma’ neemt Pim Haselager je mee in de wereld van gezichtsherkenning. Wat zijn de ontwikkelingen op dit gebied en wat betekent dit voor onze privacy? Want die staat op het spel….

Pim Haselager is universitair hoofddocent Kunstmatige Intelligentie aan de Radboud Universiteit en onderzoeker bij het Donders Instituut. In deze podcast spreekt hij met Robin Rotman over slimme camera’s en gezichtsherkenning. En vooral over wat dit betekent voor onze privacy, want volgens Pim Haselager staat die op het spel.

‘Overal hangen camera’s die gezichten registreren. Dit maakt dat jij nooit meer ergens kunt bewegen zonder dat iemand weet waar jij bent. Maar óók hoe jij je voelt en zelfs wat je van plan bent.’

Dit klinkt als een doemscenario, maar is voor de toekomst zeker niet uitgesloten.

Met deze podcast leer je wat er op dit moment allemaal al kan en welke ontwikkelingen ons te wachten staan. En waarom het belangrijk is om verantwoord om te gaan met de techniek en om menselijke controle in te bouwen. Want ondanks het nut van de techniek, moeten we voorkomen dat we op een later moment denken ‘hadden we daar maar beter over nagedacht’.

De digitaliseringsepidemie 2: Gezichtsherkenning en privacy

Andere podcasts in deze serie