Podcast #3 'Mens-machine-interacties' met Haroon Sheikh

In de derde podcast uit de serie Het digitale dilemma, neemt filosoof en schrijver Haroon Sheikh ons mee in de wereld van mens-machine-interacties. Belangrijke kwestie in deze podcast is: hoeveel controle willen we hebben over machines en slimme systemen? Neem vijfentwintig minuten de tijd en word je bewust van de vraagstukken. Ongeacht je functie: deze podcastserie zet je aan het denken.

Haroon Sheikh is senior onderzoeker bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en docent Filosofie aan de Vrije Universiteit (VU). Samen met podcastmaker Robin Rotman duikt hij in verschillende voorbeelden van mens-machineinteracties. Van zelfrijdende auto's en gezichtsherkenning tot AI in de zorg en AI in militaire toepassingen. De vraag die hierbij telkens centraal staat is: is de mens of de machine bepalend voor de actie?

Volgt een beslissing pas na een handeling van de mens? Dan noemt Haroon Sheikh dit ‘in the loop’. Doorloopt een algoritme een proces zelfstandig maar kan de mens ingrijpen als iets mis lijkt te gaan? Dan heet dat ‘on the loop’. Kijkt de mens niet meer mee en functioneert de machine autonoom? Dan is de mens ‘out of the loop’. Het lijkt erop dat de mens steeds vaker ‘out of the loop’ raakt. Klopt dat en hoe erg is dat?
En wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de acties van een zelfrijdende auto? Is dit de bedenker, de bouwer, de bestuurder? Dit roept veel ethische vragen op. Hier komt ook de rol van de overheid om de hoek kijken. Volgens Haroon kunnen mens en machine elkaar versterken als de goede eigenschappen worden gecombineerd. Dan kunnen machines de mens ondersteunen in plaats van ondermijnen of verdrukken. 

Podcast #3 'Mens-machine-interacties' met Haroon Sheikh

Andere podcasts in deze serie