Aan de slag met digitale fitheid bij gemeente Amsterdam

Weblogs

In de Maand van de Digitale Fitheid maken deelnemende organisaties een eigen programma. Dat kan heel eenvoudig door leeraanbod wat toch al op de plank ligt in een campagnevitrine te zetten of door enkele specials te organiseren. Zo hebben Annaleid Bakker en Michelle van Driel een sprankelend programma ontwikkeld voor de medewerkers van de gemeente Amsterdam.

Annaleid en Michelle met computers digitaal fit in zitje
Beeld: ©Gemeente Amsterdam

Waarom doen jullie mee met de Maand van de Digitale Fitheid?

“Als kenniswerkers worden we elke dag ondergedompeld in informatie. Dagelijks verwerken we een hele berg, slaan het op en toveren het weer tevoorschijn als we dit nodig hebben. Toch merken we in ons eigen werk en bij collega’s dat dit niet vanzelf gaat. Binnen de gemeente Amsterdam geven we hoge prioriteit aan de kanteling naar data gedreven werken. Hierin wordt vooral de aandacht gericht op de technische kant. De ‘menselijke’ kant blijft onderbelicht.

Ook merken we dat het vanzelfsprekend lijkt dat iedereen goed kan omgaan met de devices die ze hebben voor hun werk. Maar ook techneuten blijken niet zo digitaal fit zijn als je zou verwachten. Digitaal fit gaat namelijk ook over gefocust, effectief en productief je werk doen. En je daarbij zo min mogelijk afgeleid wordt door randzaken als bestanden terugvinden en uitvogelen hoe je computer eigenlijk werkt. Hierin willen wij binnen de gemeente Amsterdam verandering brengen, zodat we met minder stress en meer rust in ons hoofd het werk kunnen doen. Zeker in een tijd waarin de technologische ontwikkelingen harder gaan dan wij zelf en we toch 8 uur per dag voor een scherm zitten."

"Wij hebben er enorm veel zin in en we hopen op een groot succes binnen de gemeente Amsterdam!", aldus Michelle en Annaleid.

Wat gaan jullie organiseren?

“We beginnen op 6 maart met een digitale startbijeenkomst tijdens de lunch. Dan gaan we in op vragen als ‘Wat is digitale fitheid?’, ‘Hoe digitaal fit ben je nu?’ en ‘Wat kan je verwachten tijdens deze maand?’. Dit doen we in samenwerking met Marie Louise Borsje die hierover komt vertellen. De week daarna gaan we virtueel op werkbezoek naar de provincie Gelderland. We willen onderzoeken hoe deze provincie het digitaal fit programma heeft opgezet, waar ze tegenaan lopen en hoe het in elkaar steekt. Vervolgens hebben we de ‘Digitaal Fit Challenge Week’. Iedere ochtend ontvangen de medewerkers een e-mail met een praktische tip om digitaal fitter te worden. Dit doen we samen met ons servicepunt. Daar komen medewerkers met vragen over hun devices en (kantoor)applicaties.

De campagnemaand sluiten we af met een Digitaal Fit Data & Boekenborrel. We gaan lekker actief mee aan de slag met verschillende werkvormen rondom het boek ‘Ons werk is stuk’. Martijn Aslander, een van de auteurs van het boek, komt langs om hierover te vertellen.”

Het doel van de campagne is dat kenniswerkers in maart ten minste 1 uur besteden aan het verbeteren van hun digitale fitheid. Dat gaat in Amsterdam wel lukken zo te zien

“Zeker! Wij, Michelle en Annaleid, hebben er enorm veel zin in en we hopen op een groot succes binnen de gemeente Amsterdam!”

Deel jouw ervaringen ook in een weblog

Wil je jouw programma of ervaringen rondom de Maand van de Digitale Fitheid ook delen in een weblog? Neem dan contact op met RADIO via: radio@rijksoverheid.nl

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.