Tax Talk : een vierdelige podcastserie met de Belastingdienst

De Belastingdienst en RADIO presenteren Tax Talk. Een podcastserie over het dynamische landschap waarin de informatievoorziening van de Belastingdienst zich bevindt en de uitdagingen die daarbij horen. In 4 afleveringen krijgen wij een kijkje in de keuken van misschien wel de grootste IV-organisatie van Nederland en spreken we met professionals over de uitdagingen waarmee zij te maken krijgen.

Tax talk icoon Belastingdienst

Aflevering 1, 18 januari - IV bij de Belastingdienst

7 petabyte aan data. 5.000 afgeweerde DDoS-aanvallen per jaar. 38.000 werkplekken en ongeveer 1.000 IT-systemen om te beheren. De IV-organisatie van de Belastingdienst is er een van grote getallen én grote plannen. Zo wil de Belastingdienst zich ontwikkelen van procesorganisatie naar gegevensorganisatie en sneller meebewegen met veranderingen. Wat dat betekent voor burgers, ondernemers en medewerkers van de Belastingdienst, bespreken we in de eerste aflevering van Tax Talk. Te gast zijn Wouter Bronsgeest, MT-lid van de directie Informatievoorziening bij de Belastingdienst, en Delius Pit, IT-architect bij de Belastingdienst. 

Aflevering 2, 25 januari - Cybersecurity

Als een ethisch hacker een zero-day kwetsbaarheid meldt, staan ze bij het Security Operations Center (SOC) van de Belastingdienst klaar om hun systemen goed door te lichten. Zo ook toen internetcriminelen pasgeleden toegang tot de systemen konden krijgen door een kwetsbaarheid. SOC Technical Lead Karl Lovink en zijn team gingen direct aan de slag om beveiligde bedrijfsvoering te garanderen. Wat volgde waren drie dagen van weinig slaap, samenwerkingen met het Nationaal Cyber Security Centrum en de SOC’s van andere overheidsonderdelen. Alles om ervoor te zorgen dat de systemen en de data van burgers en bedrijven veilig zijn. Hoe dat lukte, vertelt Karl in de tweede aflevering van Tax Talk.

Aflevering 3, 1 februari - Wendbare wetsuitvoering

De inhoud van deze podcast volgt nog.

Aflevering 4, 8 februari - MCC, meer dan alleen apps voor de Belastingdienst

Miljoenen mensen gebruiken de apps waaraan het Mobile Competence Centre (MCC) van de Belastingdienst heeft meegewerkt. Denk aan de app Aangifte inkomstenbelasting van de Belastingdienst, de Reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Douane en de bekendste: DigiD, die het MCC samen met eigenaar Logius en het ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ontwikkelde. Wat komt er kijken bij een goede app? En hoe zorg je ervoor dat de apps aansluiten op de wensen van de opdrachtgever én de gebruiker? In deze aflevering van Tax Talk spreekt host Robin Rotman met Martijn Hendriks, app-coördinator bij het MCC van de Belastingdienst.