Terugkijken Webinar: Het DNA van Informatiehuishouding

Iedereen lijkt het momenteel alleen nog over generatieve AI te hebben. Maar wist je dat er nog veel meer en andere slimme manieren zijn om informatie en data te organiseren? Verbreed je blik en leer wat er allemaal nog meer mogelijk is tijdens dit RADIO webinar op woensdag 29 november om 13:00 uur met Irene Nooren, strategisch adviseur in ICT en samenwerking.

Beeld: ©RADIO & Irene Nooren
RADIO Webinar: Het DNA van Informatiehuishouding: 29 november 2023: 13:00-14:00 uur

Over dit webinar

Aan de hand van voorbeelden krijg je in dit webinar te zien welke andere mogelijkheden er zijn om informatie en data te organiseren. 

  • Een veld vol vrolijke bloemen geeft je waarschijnlijk het idee dat ze allemaal verschillend zijn. En hoewel hun uiterlijk inderdaad erg anders kan zijn, is veel van het DNA van bloemen precies hetzelfde. 
  • Ons zenuwstelsel is een digitaal systeem: de informatie die erdoorheen gaat is of een signaal (pijn, prikkel), of niets. Onze overige manieren van waarnemen zijn veel meer 'fluide'. 
  • Een mier (of ieder ander dier) prima kan communiceren, zonder ooit te leren lezen of schrijven. Sterker nog: alles in de natuur geeft signalen en reageert op signalen van de omgeving. De mens is een uitzondering omdat de mens kan communiceren met woorden.  

Er liggen nog heel veel kansen om de informatiehuishouding van de overheid, en die van de samenleving beter af te stemmen op het echte leven. Door dat te doen, kan de overheid responsiever worden, en beter maatwerk leveren. 

Over Irene Nooren

Dr. Irene Nooren is systeembioloog, biomimicry specialist en innovator in samenwerkingsstructuren. Als strategisch adviseur in ICT en samenwerking en programmamanager bij SURF draagt ze bij aan de innovatie van digitale infrastructuren voor het hoger onderwijs. Ze is lid van de maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken en zet zich in voor een verbeterde informatie relatie tussen burger en overheid. Geïnspireerd door biologische informatiesystemen adviseert en creëert ze bewustzijn rond natuurlijke ontwerpen van informatiesystemen en samenwerking.