Leren over quantum
Misschien denk je: moet ik nu ook al iets over quantumtechnologie weten? Mij te ingewikkeld! Een begrijpelijke reactie, maar wist je dat quantumtechnologie grote impact zou kunnen hebben op jouw werk? Bijvoorbeeld omdat systemen eenvoudiger gehackt of juist beter beveiligd kunnen worden of omdat het simulaties kan uitvoeren over bijvoorbeeld klimaat of genetische manipulatie. Wees er op tijd bij en verdiep je er alvast in!
Quantumtechnologie is een verzamelnaam voor technologieën die gebruik maken van eigenschappen uit de quantummechanica - superpositie en verstrengeling van deeltjes. Niet nu al afhaken, bekijk de introductiefilmpjes! Quantum computing in 2 minuten en A beginner's guide to quantum computing (10 minuten). Of neem iets meer tijd (40 min) en bekijk dit college Lunch & Learn: Quantum Computing. Leuk (en weer eens iets anders dan Netflix) is de film ‘Kwantumrevolutie’ over de meningsverschillen tussen Einstein en Bohr op de Solvayconferenties in Brussel.
Wat kan je allemaal met quantum, waarom is het zo’n hype? Leer het in The Hype Over Quantum Computers, Explained. Of beluister de podcast van BNR. Een grote verzameling podcasts over het onderwerp staat op Player.fm.
QuTech, de samenwerking tussen de TU Delft en TNO op het gebied van quantum computing en quantum internet heeft een eigen leerplatform The School of Quantum. Cursussen voor beginners, over Quantum computing of Quantum Internet. Hoe het er bij QuTech uitziet laat Ronald Hansen in zijn rondleiding zien.
Het is natuurlijk leuk om met collega’s uit de Rijksoverheid samen te leren over quantumtechnologie. Dat kan in de Quantum Innovatie Hub Rijksoverheid van de Rijksinnovatie Community (RIC).
Ben je meer een lezer? Het Rathenau Instituut publiceerde Cyberweerbaar met nieuwe technologie, de Stichting Toekomstbeeld der Techniek de Technologiemonitor Quantumtechnologie en de ECP het Essay Verkenning Quantumtechnologie. Recente wetenschappelijke publicaties over quantum in relatie tot de overheid zijn via Google Scholar te bekijken.
Ben je vooral geïnteresseerd in de maatschappelijke en economische impact van quantumtechnologie, lees dan de Nationale Agenda Quantumtechnologie. Vind je de beveiligingsaspecten vooral interessant? Prof. dr. Leo Kouwenhoven behandelt de vraag ‘kan een quantumcomputer alle wachtwoorden kraken?’, prof. dr. Harry Buhrman (UvA) de vraag ‘hoe kan een kwantumcomputer overal inbreken?’. De NCSC zet de feiten op een rij en adviseert over het opstellen van een actieplan voor ‘postkwantumcryptografie’.
Voor de nerds onder ons en degenen tot onder aan deze pagina zijn gekomen: wil je zelf eens met een quantum computing platform aan de slag? Dat kan op Quantum Inspire (QI).