Cloud computing

Leren over cloud computing

Werken in de cloud wordt mogelijk voor Rijksoverheid’, je hebt het vast gelezen. Maar hoe zit het ook alweer? Wat weet jij van de cloud? Je weet dat jouw gegevens meestal niet op jouw eigen computer of smartphone opgeslagen zijn, maar zich in ‘de cloud’ bevinden. Ook weet je waarschijnlijk dat het mogelijk is servers, software en andere diensten op basis van cloud computing af te nemen. Maar wat is het verschil tussen een openbare en een privécloud, welke aanbieders zijn er en is cloud computing eigenlijk wel veilig? Leer er meer over op deze themapagina.

In dit korte filmpje (6:23) en deze clip (3:11) wordt in eenvoudige taal uitgelegd wat cloud computing is. Heb je iets meer tijd, lees dan deze ‘handleiding voor beginners’ waarin je stap voor stap wordt meegenomen. Of bekijk deze iBestuur-sessie (45:32) uit 2021 met de titel Cloud, het hart van de digitale samenleving.

Misschien heb je interesse in een Full Course Cloud Computing Tutorial For Beginners (6:59:08). Voor beginners misschien iets te veel van het goede, maar leer zoveel van cloud als je denkt nodig te hebben.

Leveranciers van clouddiensten moeten kunnen aantonen dat hun diensten betrouwbaar en veilig zijn. De Online Trust Coalitie, een initiatief van het ministerie van EZK, heeft tot doel dat mogelijk te maken. Zij hebben filmpjes en publicaties, zoals een whitepaper gemaakt, met de titel 'Vertrouwen in de cloud'.

Specifiek voor ondernemers geeft het Digital Trust Center van het ministerie van EZK uitleg (ook meer geavanceerde) over het werken in de cloud. Hoe kies je bijvoorbeeld een cloudleverancier? Welke afspraken maak je?

Wil je met je team of organisatie een training volgen die gericht is op het gebruik van cloud computing in jouw werkcontext? Neem contact op met RADIO, wij maken er een onderzoekend leertraject van.

De handreiking Cloudcomputing is specifiek op de overheid gericht. Wist je dat er ook een Rijkscloud is? Het Overheidsdatacenter Noord (ODC-Noord) levert inmiddels aan acht ministeries datacenter- en clouddiensten in de vorm van HaaS, IaaS en PaaS dienstverlening. Ook is het al mogelijk via de Rijkscloud veilig en beveiligd documenten naar een collega te sturen.

Meer op cloudspecialisten gericht is het Standaard Platform van Logius dat een cloudomgeving biedt waarin overheidsorganisatie direct applicaties kunt bouwen, uitrollen, draaien, testen en beheren. Voor deze specialisten zijn ook de Cloud podcasts interessant en natuurlijk de rijksbreed ingekochte trainingen (gratis account bij Leer-Rijk nodig).

Wil je met je team of organisatie een training volgen die gericht is op het gebruik van cloud computing in jouw werkcontext? Neem contact op met RADIO, wij maken er een onderzoekend leertraject van.