Innovatie

Leren over innovatie

Veel collega’s associëren innovatie met technologische gadgets en grappige robotjes. Innovatie is meer dan dat. Het is noodzakelijk om bij de tijd te blijven, aan te sluiten bij de behoeften en verwachtingen van de samenleving. Het vraagt om een overheid die haar werkprocessen, producten en dienstverlening voortdurend tegen het licht houdt en onderzoekt of het beter kan. Een overheid die voor innovatie tijd en geld vrijmaakt, lef heeft om dingen uit te proberen, ruimte organiseert om fouten te maken en - als de verandering een verbetering blijkt - weet hoe je het verder brengt, zodat je innovatie meer is dan een leuke pilot of een interessant ‘Field Lab’. Op deze pagina leer je er meer over.

Onderzoek eerst eens je mogelijkheden. Wat is de innovatiekracht van jouw team of organisatie? Doe een korte test of ga serieus met innovatiemanagement aan de slag door de ‘Innovation Maturity Scan’ te doen van de Rijks Innovatie Community (RIC). 

DigiCampus verbindt overheid, markt, wetenschap en samenleving rondom innovatie. Lees bijvoorbeeld de publicaties Innoveren over grenzen heen en Innoveren met de wetenschap. Interessant zijn ook de gesprekken die de ICTU voerde met collega’s uit de overheid over innovatie. Of kijk over de grens bij het OPSI.

Om bij de tijd te blijven, is het belangrijk om te weten hoe de toekomst er uit ziet, welke nieuwe technologieën op ons af komen. Verken de toekomst met het webinar ‘Het jaar 2050’, met de analyses van het Centraal Plan Bureau ‘Nederland in 2030 en 2050’ of de toekomstverkenningen van de Stichting Toekomstbeeld der Techniek. Of ga er even goed voor zitten en en bekijk de ICTU Inspiratiedag ‘The Future Fast Forward’ (2020) of ‘Beyond 2021 – Let’s Create Your Future’. Rijkswaterstaat doet voortdurend strategische verkenningen, die via de publicatie De Lichtkogel en de tweejaarlijkse Kraaiennestdag aandacht krijgen. Schrijf je hier in voor hun nieuwsbrief.

Mocht je goede voorbeelden hebben, die op deze pagina niet mogen ontbreken: geef ze door aan radio@rijksoverheid.nl.

Als je interesse hebt in innovatie bij de overheid ken je natuurlijk INNOvember, de innovatiemaand georganiseerd door de Rijksinnovatie Community. Kijk hier alle sessies terug van 2021 en hier van 2022. Houd je van podcasts over innovatie, luister dan naar tech en innovatie van BNR of ‘de innovatieambtenaar’ van NOVUM, het innovatielab van de Sociale Verzekeringsbank. Interessant is ook de podcast over sociale innovatie bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. ICTU besteed in een podcast aandacht aan XR (Extended Reality).

Het platform MinnaLearn biedt gratis e-learnings aan over digitalisering, maar je kunt ook losse modules volgen, zoals die over opkomende technologieën.

In de e-learning van RADIO over innovatie bij de Rijksoverheid leer je hoe jij kunt bijdragen aan innovatie.

Een kleine greep uit de innovatie-initiatieven: innovatie en innovatieprojecten bij Defensie, Innoveer mee met JenV, met onder andere een aantal tools van het Innovatieteam die je helpen zelf aan de slag te gaan, plus een mooie verzameling praktijkvoorbeelden. RWS innoveert en de Toolbox Ethisch Verantwoorde Innovatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Op de website Volg innovatie staan veel voorbeelden van innovatie (inclusief filmpjes) waarvoor het ministerie van EZK subsidie heeft verstrekt. In de Innovatie Barometer Overheid 2021 wordt uitgebreid ingegaan op de innovaties die door Nederlandse overheidsorganisaties werden geïmplementeerd. UBRijk heeft een opleiding Innovatiemanagement.

Een echte opleiding innovatiemanagement volg je bij het RIC. Of volg het advies van innovator Kim Spinder: “gewoon beginnen” (en luister haar interessante podcast ook).