Tweede Maand van de Digitale Fitheid groot succes

Maart stond dit jaar voor de tweede keer in het teken van digitale fitheid. Kenniswerkers in het hele land zijn aan de slag gegaan met hun digitale fitheid en hebben nu al duizenden uren tijd bespaard door slimmer en handiger te leren werken met digitale tools. Dit smaakt naar meer. Iets gemist? Bekijk de tips. Ook om de rest van dit jaar aan de slag te gaan. En natuurlijk tot volgend jaar!

Staatssecretaris Van Huffelen voor zaal met interviewer voor opening event Maand van de Digitale Fitheid
Beeld: ©RADIO
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen, Digitalisering en Koninkrijksrelaties, tijdens opening van een evenement met verschillende demo's tijdens Maand van de Digitale Fitheid.

Over de Maand van de Digitale Fitheid

Digitale vaardigheden aanleren en bijhouden gaat niet vanzelf. Digitale Fitheid is een antwoord op veel urgente aandachtgebieden van mensen die meer dan 4 uur per dag voor hun werk naar een scherm kijken. De meeste mensen zijn daar niet heel bedreven in. De RijksAcademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid, RADIO, en Martijn Aslander o.a. oprichter van de Community Digitale Fitheid hebben de handen in elkaar geslagen en maart uitgeroepen tot de Maand van de Digitale Fitheid. Met tips, inspiratie, lessen, concrete hulp en aandacht kun je werken aan jouw digitale fitheid. Jij en jouw organisatie kunnen volgende jaar heel simpel ook meedoen. In maart 2024 organiseren we voor de derde keer deze maand. Zet je vrijdag 1 maart 2024 alvast in jouw agenda?

Digitale fitheid belangrijker dan ooit 

Afgelopen maart hebben kenniswerkers over het hele land ten minste 1 uur gewerkt aan hun digitale fitheid. Dat is belangrijk en hard nodig. Want als we het mentale welzijn, de ontwikkeling, en het werkplezier van kenniswerkers serieus willen nemen, en tegelijk aan slagkracht en innovatie willen werken, ontkomen we niet aan digitale fitheid. Tijdens de maand kon je aan alle vijf de pijlers van digitale fitheid werken:

 1. digitaal bewustzijn
 2. digitale hygiëne
 3. digitale vaardigheden
 4. persoonlijk kennismanagement
 5. persoonlijke groei met hulp van technologie.

Het gaat niet alleen om knoppenkennis, digitale fitheid is veel meer. Gebrek aan digitale vaardigheden kost een gemiddelde kenniswerker tussen de 40 en 200 uur per jaar. Ondertussen raken we moe en gefrustreerd en verlangen we naar rust, maar ook naar slagkracht. Met digitale fitheid bieden we een uitweg door te kijken naar de menskant van digitalisering.

Iets gemist? Tips op een rijtje

Heb je iets gemist? Geen probleem. Veel zaken zijn terug te lezen of terug te kijken. En sinds vandaag staat de podcast met de staatssecretaris ook live. Een rijtje van mogelijkheden:

 1. Digitale Fitheid Podcast met Alexandra van Huffelen, staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering. Tijdens de Maand van de Digitale Fitheid 2023 was de staatssecretaris op 28 maart 2023 aanwezig bij het event "Oh, werkt dat zo!", in het auditorium van het Ministerie van Binnenlandze Zaken en Koninkrijksrelaties. Lykle de Vries, RADIO, greep de kans om haar een paar vragen te stellen. Luister de podcast met de staatssecretaris
 2. Digitale Fitheid Podcasts o.a. met Brenno de Winter, Ron Roozendaal en Mustafa Kedilioglu. Luister de Digitale Fitheid Podcasts
 3. Alle slimme tips over MS Office. Kijk het RADIO-webinar terug.
 4. De 7 adviezen over een schone digitale werkomgeving n.a.v. het 'Webinar: ruim je digitale rommel op!'dat tijdens de Maand van de Digitale Fitheid is gehouden. Lees de 7 adviezen.
 5. 'Ben je wel veilig? Lezing van ethisch hacker, Edwin van Andel gehouden tijdens de Afsluiting van de Maand van de Digitale Fitheid. Kijk de lezing terug.

Maand klaar! Maar blijf aan je fitheid werken

De maand maart is voorbij. Maar ook de rest van het jaar kun je blijven werken aan jouw digitale fitheid. En dan ga je volgend jaar nog digitaal fitter van start in maart 2024. Want dan komen we weer bij je terug met de derde editie van de Maand van de Digitale Fitheid. Tips om nu aan je digitale fitheid te blijven werken, hebben we natuurlijk ook even handig op een rijtje gezet. 

 • Bekijk het andere aanbod van RADIO ook eens: digitale vaardigheden, microlearnings en e-learnings.
 • Op het LOC Platform kun je in kleine stapjes jouw digitale vaardigheden bijslijpen met de gratis e-learnings van SkillsTown Online Academy. Handig om bijvoorbeeld je werkdag mee te beginnen of af te sluiten. Hieronder vind je een selectie uit het aanbod (let op: eerst inloggen op het LOC Platform).
 • Train je digitaal fit met het Leerhuis. Het Leerhuis is de plek waar je je als informatieprofessional op zowel professioneel als op persoonlijk vlak kunt ontwikkelen. Met een uitgebreid en divers aanbod van cursussen, e-learnings en andere opleidingsactiviteiten zorg jij ervoor dat je altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen en wet- en regelgeving rondom informatiehuishouding. Breng een bezoek aan het Leerhuis.

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de Maand van de Digitale Fitheid. Neem ook eens een kijkje op de campagnewebsite voor het laatste nieuws. Ontvang een herinnering van de organisatie om alvast op te starten. En nog veel meer tips en uitnodigingen voor activiteiten. Kortom! Schrijf je vandaag nog in voor de nieuwsbrief via radio@rijksoverheid.nl. Je kunt ons natuurlijk ook mailen als je meer wilt weten over de maand, partner of deelnemer wilt worden.