Digitale vaardigheden

Leren over digitale vaardigheden

De mogelijkheden van digitale werkplekvoorzieningen blijven veranderen. Het is daarom goed om regelmatig na te gaan of je vaardigheden en kennis nog up to date zijn. Weet je wat er van jou als rijksambtenaar verwacht wordt, nu en in de toekomst? Hoe staat het met jouw digitale vaardigheden, valt er nog iets bij te leren?

Wat je als rijksambtenaar moet kunnen, wordt vaak beschreven als je ‘21st century skills’, de vaardigheden die je nodig hebt nu je werk door technologische ontwikkelingen ingrijpend verandert. Het A+O Fonds Rijk legt het uit in dit korte filmpje. In de, recent vernieuwde, zelfscan 21st century skills test ontdek je hoe jij er voor staat. Een grondige uitleg vind je in deze video: ‘kenniswerk’ en in dit interview met Martijn Aslander. Op deze themapagina gaan we vooral in twee aspecten van digitale vaardigheid: de ‘operationele vaardigheden’ en de ‘informatievaardigheden’.

Operationele vaardigheden gaat over het bedienen van apparaten en het kunnen gebruiken van applicaties. Ben jij iemand die het leuk vindt (en de tijd neemt) om nieuwe mogelijkheden te ontdekken? Daar zijn tal van mogelijkheden voor. Wil je handiger worden met de software, dan ga je bijvoorbeeld naar de Microsoft Office Tutorials. Ook staan er veel gratis leermiddelen op de website van digivaardig in de zorg. Of je zoekt op Leer-Rijk naar de meest geschikte en rijksbreed ingekochte trainingen. Of je bekijkt het leermateriaal van SSC-ICT, met handleidingen, vragen en antwoorden en instructievideo's, informatie over Veilig werken en Samen te werken.

Maar misschien ben je wel iemand die dat niet doet, die zijn of haar digitale vaardigheden een beetje laat versloffen. Je neemt daar gewoon de tijd niet voor. Heb je, als je eerlijk bent zelf nooit goed de weg weten te vinden in de digitale bibliotheek en weet je niet wat Lees-Rijk is? Niet getreurd, het is nooit te laat om aan te haken. Wat je zeker gaat helpen, is hulp vragen bij een DigiCoach. Leren van elkaar en in het werk is effectiever dan leren in een klasje. Via RADIO kun je voor je team een proeverij Getting Things Done boeken of bekijk het webinar Getting Things Done.

We begrijpen dat digitale vaardigheid meer is dan operationele vaardigheden en informatievaardigheden. Het heeft ook betrekking op strategische vaardigheden, zoals een mindset gericht op de ontwikkeling van digitale mogelijkheden en online samenwerken. Wil je daar meer over leren? Neem contact met ons op!

Voor het verbeteren van je ‘informatievaardigheden’, het tweede aspect van digitale vaardigheden dat we behandelen, is de website van het Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding een goed startpunt. Op onze themapagina over informatiehuishouding gaan we hier nader op in. 

Het op een goede manier omgaan met overheidsinformatie heeft ook andere aspecten waar iets over te leren valt. Overheidsinformatie moet bijvoorbeeld gemakkelijk te vinden zijn voor iedereen. PLOOI, het Platform Open Overheidsinformatie, bevordert dit en geeft hiervoor handreikingen. Informatie moet actief openbaar worden gemaakt. Dit webinar op de Dag van de Actieve Openbaarmaking geeft hierover actuele inzichten. Net als de toolkit Open Overheid. Ook moet duidelijke taal worden gebruikt. We hebben daar bij de Rijksoverheid een website en een Direct Duidelijk Brigade voor. Bekijk de schrijfwijzer of gebruik één van de andere instrumenten.

We begrijpen dat digitale vaardigheid meer is dan operationele vaardigheden en informatievaardigheden. Het heeft ook betrekking op strategische vaardigheden, zoals een mindset gericht op de ontwikkeling van digitale mogelijkheden en online samenwerken. Wil je daar meer over leren? Kijk bijvoorbeeld eens op de RADIO-pagina's Leren over data, Leren over AI, Leren over privacy en recht, Leren over cybersecurity of Leren over digitalisering of bekijk het totale aanbod van RADIO. Het online samenwerken is iets wat je goed kunt leren van elkaar. In de LinkedIngroep Samenwerken op Afstand & Online Ontmoeten delen mensen praktische tips. Meld je vooral aan!