Data

Leren over data

De hoeveelheid data groeit nog steeds enorm: digitale documenten, databases, social media, sensoren, van satellieten enz. Dat biedt heel veel kansen voor datagedreven werken: het gebruiken van data voor beleidsontwikkeling, dienstverlening en uitvoering van overheidstaken. Hoe doe je dat, datagedreven werken? En wat valt er te leren van lopende initiatieven?

Korte behapbare introductie-items zijn de e-learnings van RADIO over data. Als je wat meer tijd hebt, bekijk dan de INNOvembersessie waarin vier deskundigen uit de Rijksoverheid vertellen over kansen en risico’s van werken op basis van grote hoeveelheden data: Innoveer met data, hoe de beleidsmedewerker wordt ingehaald ‘door de feiten’ of leer van de praktijkervaringen van collega’s van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie die hun ‘best practices’ en succesfactoren delen:  ‘Innoveren met data: de uitdaging zit in de implementatie

Een goed startpunt om je verder te verdiepen in datagedreven werken vormt het Leer- en Expertisecentrum Datagedreven Werken (LED), speciaal gericht op medewerkers van overheidsorganisaties. Wil je vooral praktisch aan de slag kijk dan in de toolbox van het LED, met allerlei hulpmiddelen voor bijv. het bepalen van een aanpak, methodes, randvoorwaarden maar ook ethische aspecten. 

Het is natuurlijk het leukst als je samen met je collega’s over data leert. RADIO kan je daarbij helpen, door gratis een cursus op maat te maken.

Het platform Digital SkillUp biedt gratis e-learnings aan over digitalisering, maar je kunt ook losse modules volgen, zoals die over big data.

Wil je weten welke ambities de overheid heeft met data en hoe dat vorm krijgt? Bekijk de Data agenda overheid (versie 2020). Zoek je datasets die je kunt gebruiken voor beleid of onderzoek? Ga dan naar het Dataregister van de Nederlandse overheid: data.overheid.nl.  Bekijk hier in 1 minuut wat je daar zoal vindt (o.a. meer dan 21.000 datasets!)

Een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij datagedreven werken is natuurlijk privacy (als je te maken hebt met persoonsgegevens). Zie hiervoor de RADIO-pagina over privacy en recht. Bij een zorgvuldige aanpak rondom datagedreven werken hoort ook aandacht voor de governance. Ten behoeve van de ethische vraagstukken die spelen rondom data ontwikkelde de Utrecht Data School De Ethische data assistent (DEDA).

Aanbevolen leesvoer daarbij: WRR Working Paper 34, Internationaal AI-beleid: Domme data, slimme computers en wijze mensen door Bennie Mols en De datagedreven toekomst van DenkWerk.

RADIO heeft eerder een webinar opgenomen met Ruben Dood van het CBS met de titel ‘Hoe gebruik je data in je werk?'. Ook hebben we, vinden we zelf, met het CBS een mooie podcastserie opgenomen: Data naar succes. Hou je van podcasts? Meer verhalen over data, algoritmes en AI in de publieke sector in de serie Nationale data podcast van VKA.

Last but not least: bij meerdere ministeries zijn data-labs opgezet en (chief) data officers benoemd. Ook zijn er sinds een paar jaar data-trainees. Betrek die professionals en specialisten als je serieus met data aan de slag gaat! Wil je eerst nog verder leren? Neem contact op met RADIO. We ontwerpen dan gratis een datacursus op maat.