Wat kunnen we zelf doen als gebruiker?

Mensen realiseren zich niet dat als ze foto's maken en die delen op Facebook en op Instagram enzovoort... dat die allemaal in datacentra staan en dat die daar de hele tijd energie staan te gebruiken. Het zou goed zijn als men zich veel bewuster is daarvan. Maar er zijn waarschijnlijk nog veel meer dingen waar we kunnen besparen als consument.

(Intro met abstracte beelden met daaronder een korte begintune.)

(In beeld verschijnt de tekst: 
microlearnings
Duurzaamheid)

(Twee mensen zitten tegenover elkaar in een verder lege kantoorruimte en starten het gesprek: 
mevrouw Anda Counotte begint, de heer Johan Rodenhuis reageert.)

(In beeld verschijnt de tekst:
Anda Counotte
onderzoeker Green IT, Open Universiteit)

ANDA COUNOTTE: Zullen we het er nu over hebben wat we zelf kunnen doen als gebruiker op onze werkplek. Want wat mij opviel in gesprekken met mensen is dat ze zich eigenlijk helemaal niet realiseren als ze foto's maken en die delen op Facebook en op Instagram enzovoort... Dat die allemaal in datacentra staan en dat die daar de hele tijd energie staan te gebruiken. Dat is al een van de dingen waarvan ik zou willen dat mensen zich dat bewust zijn. Maar er zijn waarschijnlijk veel meer dingen
waar we kunnen sparen als consument. Heb jij suggesties?

(In beeld verschijnt de tekst:
Johan Rodenhuis
adviseur Duurzaamheid, Categorie ICT Werkomgeving Rijk, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat)

JOHAN RODENHUIS: Ik denk dat ik een paar leuke suggesties heb. Wat je net schetste over Instagram
en alle social media-netwerken, die slaan natuurlijke gigantische hoeveelheden data op. Al die data draait in een datacenter, wat gigantisch veel energie verbruikt. De kern is: Probeer niet dubbel bestanden op te slaan, ook als je kijkt naar je eigen omgeving. Werk op basis van een  samenwerkingsruimte bijvoorbeeld, of een online tool, waarbij je vanuit één centraal punt documenten of afbeeldingen beschikbaar stelt. Wat we ook zouden kunnen doen, is focussen op minder mailen. Voor ieder mailtje dat gestuurd wordt, gebruik je natuurlijk ook een datacenter. Door een samenwerkingsruimte te gebruiken, heb je al minder mail nodig. En door daar bewust mee om te gaan en ook je mailbox op te schonen, overtollige mail te verwijderen, draag je op een leuke manier een steentje bij aan een groenere wereld. En dat is ontzettend belangrijk. 

ANDA: Het voordeel van zo'n samenwerkruimte is natuurlijk ook dat als je in een project zit... Normaal, als je elk je eigen spullen opslaat, moet je allemaal een keurig systeem hebben om je documenten terug te vinden. Maar in een gezamenlijke ruimte kan er één verantwoordelijk zijn voor het opruimen.
Dat scheelt al die andere mensen ook weer tijd die ze ergens anders aan kunnen besteden. 

JOHAN:Dat lijkt mij een stuk efficiënter, het beeld dat jij nu schetst. Ook op die manier werkt het goed.
Ideaal voor je timemanagement en voor andere werkzaamheden die je ook nog moet verrichten. Als je verder kijkt naar je eigen span of control, waar je invloed op hebt: Kijk goed naar de energiezuinigheid
van je eigen apparatuur die je ook voor je thuiswerkplek gebruikt. Gebruik een laptop in plaats van een desktop. Dat helpt ontzettend veel. Ook een smartphone is super energiezuinig. Daarmee pak je al heel veel. En let bij je beeldscherm op wat voor energielabel erop zit. Hoeveel energie het echt gebruikt op jaarbasis. Hoe snel gaat het in de stand-bystand. Dat soort kleine dingetjes kun je heel mooi op letten en als iedereen dat doet, al die kleine steentjes hebben een gigantisch groot effect, zeg maar.

ANDA: Wat kun je het beste doen als je op je werkplek wegloopt? Bijvoorbeeld om te gaan lunchen?
Hoe laat je dan je werkplek achter? 

JOHAN: Idealiter klap je je laptop dicht, dan gaat hij automatisch op stand-by. Je beeldscherm kun je uitzetten. Dat zijn hele simpele manieren om meer energiezuinigheid te creëren. Een laptop heeft  energie-instellingen en heeft ook een slim laadbeheer. State of charge noemen ze dat ook wel. Die monitort hoe snel jouw batterij oplaadt. Die wordt in het optimum gehouden, zodat de batterij zo lang mogelijk mee gaat. Dat is niet iets wat direct binnen je invloedssfeer ligt, maar je kunt wel kijken of het merk of het product van jouw voorkeur een dergelijke functionaliteit heeft.

ANDA: Betekent dat dan dat je je laptop niet de hele dag aan de stroom moet hangen? 

JOHAN: Dat verschilt per device. Sommige devices hebben een automatisch systeem dat dat heel goed monitort en ervoor zorgt dat hij rond het ultimum blijft hangen. Dus dat hij niet helemaal volgeladen wordt, waardoor de batterijduur veel korter wordt. Sommige merken hebben een slim besturingssysteem op de achtergrond draaien, zodat het automatisch al goed gaat en dat heeft natuurlijk de voorkeur. Daar selecteren wij als Rijksoverheid ook op.

ANDA: Kun je dat als consument ook ergens aan zien?

JOHAN: Daar is wel een beetje onderzoek voor nodig. Er is niet een specifiek keurmerk dat dat laat zien. Dat zou je in de detailspecificaties van de apparatuur moeten nalezen.

ANDA: Vroeger moesten we altijd van de IT-afdeling één keer per jaar opruimen, omdat er niet genoeg geheugen beschikbaar was anders. Maar eigenlijk zit daar nog steeds wel een goed idee achter om alle dubbele troep af en toe op te ruimen. Denk je ook niet?

JOHAN: Volgens mij is dat exact dezelfde situatie zoals die vroeger was. We hebben nu veel grotere opslagcapaciteit. Maar uiteindelijk geldt nog steeds hetzelfde. Dus ik denk absoluut dat je daar gelijk in hebt.

ANDA: Dus een jaarlijkse clean-up day.

JOHAN: Ik denk het wel.

(Outro met abstracte beelden en korte eindtune.)

(In beeld verschijnt de tekst:
microlearnings
Duurzaamheid)

(Het laatste beeld bevat het logo van de Rijksoverheid met daaronder de tekst:
Deze microlearning is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Leer- en Ontwikkelcampus (LOC) van UBR, de directie CIO Rijk van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BKZ) en de Rijksacademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO))