Het belang van juristen bij het ontwerpen van IT-systemen

Arno Lodder legt uit hoe belangrijk het is juristen tijdig bij het ontwerpen van IT-systemen te betrekken.

(Intro met abstracte beelden met daaronder een korte begintune.)

(In beeld verschijnt de tekst: 
microlearnings
Juridische kwesties)

(De heer Arno Lodder staat voor de camera in een verder lege kantoorruimte en begint een monoloog.)

 (In beeld verschijnt de tekst:
Arno Lodder
hoogleraar Internetrecht, Vrije Universiteit Amsterdam)

ARNO LODDER: Juristen worden weleens als lastige mensen getypeerd, die overal problemen in zien, ook door mensen met een technische achtergrond. Een mooi voorbeeld daarvan is het bedrijf GitHub, waar voor het eerst een jurist toetreding had tot de board van het bedrijf. En tijdens de eerste board meeting waarbij hij aanwezig was, beluisterde hij de discussie. En op een gegeven moment zei hij heel voorzichtig: I'm sure you don't wanna hear this from a lawyer... Toen was er iemand anders die zei: Shut the fuck up. Dat is hoe, in ieder geval toen, tegen juristen aangekeken werd, en soms ook nog wel, hoewel ik denk dat het verandert. Juristen worden steeds meer gewaardeerd, ook door mensen met een technische achtergrond. Je ziet zelfs op AI-conferenties dat er over recht ook wordt nagedacht, de vragen waar wij als juristen al jaren mee bezig zijn. En een mooie metafoor om het belang van juristen te onderstrepen komt uit de autosportwereld. Max Verstappen is wereldkampioen. Ik heb de metafoor geleerd van een data-analist, die zei: Juristen worden weleens als remmers gezien. Als dat zo is, moet je aan iemand vragen: Waarom denk je dat Max Verstappen zo hard kan racen? En dan zeggen mensen: Nou, het is een heel goeie coureur. Hij heeft een ontzettend goeie auto. Dan zeg jij: Nee, dat komt omdat hij goeie remmen heeft. Anders zou hij nooit met 300 kilometer per uur over dat rechte eind gaan rijden. Zo moet je juristen ook zien. Je ziet ze misschien als remmers, maar dat is heel belangrijk, want ze bouwen waarborgen in, ze zorgen ervoor dat de technologie die je ontwikkelt, voldoet aan de normen die de samenleving aan technologie wil stellen. Dus een heel belangrijke bijdrage wordt door juristen geleverd. Dus ga met ze in gesprek, luister naar ze en begin daar niet te laat mee. Ga niet wanneer je bijna klaar bent met de ontwikkeling van je technologie bij de jurist langs,
zoals in het verleden gedaan werd, dat men een jaar bezig was met software ontwikkelen en de woensdag voordat het vrijdag op de markt kwam men het aan de juristen gaf en zei: Check even de compliance. Doe het niet. Begin in het begin al juristen erbij te betrekken. Werk met ze samen en dan kom je tot heel verantwoorde technologie.

(Outro met abstracte beelden en korte eindtune.)

(In beeld verschijnt de tekst:
microlearnings
Juridische kwesties)

(Het laatste beeld bevat het logo van de Rijksoverheid met daaronder de tekst:
Deze microlearning is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Leer- en Ontwikkelcampus (LOC) van UBR, de directie CIO Rijk van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BKZ) en de Rijksacademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO))