De ontwikkeling van de app van P-Direkt

De uitdagingen en moeilijkheden op het gebied van digitoegankelijkheid bij het ontwikkelen van de P-Direkt app.

‭*‬Muziek speelt‭*

Beeldtekst:‭ ‬Microlearnings Toegankelijkheid

*Leo komt aanlopen met een blindenstok‭*

RICHARD VAN MIERLO - PRODUCT OWNER APPS, P-DIREKT:
Hé,‭ ‬Leo.‭ ‬Wat leuk jou hier te zien,‭ ‬joh.

LEO DIJK - SENIOR ARBEDSJURIST, UITVOERINGSORGANISATIE BEDRIJFSVOERING RIJK: 
Hé,‭ ‬Richard.‭ ‬Hoe is het,‭ ‬joh‭?

RICHARD VAN MIERLO:
Kom er even gezellig bij.‭ ‬Hoe is het ermee‭?

LEO DIJK:
Ja,‭ ‬goed.‭ ‬Ik heb net m'n vakantie geboekt.

RICHARD VAN MIERLO:
O,‭ ‬mooi.‭ ‬Waar ga je naartoe‭?

LEO DIJK:
Ik ga naar Honolulu.

RICHARD VAN MIERLO:
Honolulu.‭ ‬Bofkont.

LEO DIJK:
Ja,‭ ‬twee weekjes.‭ ‬Ja,‭ ‬volgend voorjaar,‭ ‬man.‭ ‬Nu natuurlijk al heel veel zin in.

RICHARD VAN MIERLO:
Ja,‭ ‬dat kan ik me voorstellen.

LEO DIJK:
Maar dan moet ik‭ ‬natuurlijk‭ ‬wel m'n verlof gaan registreren‭ ‬en dat‭ ‬doe ik straks lekker in de app.‭ ‬Met de app gaat dat‭ ‬toch echt wel een stukje makkelijker.

RICHARD VAN MIERLO:
Ja,‭ ‬nou ja,‭ ‬we hebben daar ook‭ ‬een hele reis voor afgelegd hè,‭ ‬Leo‭?‬ Want dat ging niet vanzelfsprekend.

LEO DIJK:
Dat klopt,‭ ‬maar‭ ‬ik zeg al:‭ ‬Met vereende krachten‭ ‬hebben we die reis met z'n allen doorgemaakt‭ ‬en is het nu gewoon mogelijk dat ik zo meteen‭ ‬lekker even dat ga boeken,‭ ‬hoor.
Je zal wel in een hele nieuwe wereld‭ ‬terechtgekomen zijn‭ ‬met allemaal eisen en dingen.
Natuurlijk sowieso:‭ ‬hoe is het als je het niet ziet,‭ ‬of als je het niet kan horen‭ ‬of een andere beperking hebt‭?‬ Dat was voor jou‭ ‬natuurlijk‭ ‬helemaal nieuw,‭ ‬denk ik.

RICHARD VAN MIERLO:
Zeker.‭ ‬Drie niveaus:‭ ‬A,‭ ‬dubbel A,‭ ‬triple A,‭ ‬78‭ ‬succescriteria.‭ ‬Nee,‭ ‬dat was eigenlijk best een hoop werk.‭ ‬En op een gegeven moment wisten we eigenlijk‭ ‬ook‭ ‬niet meer waar we moesten beginnen.‭ ‬En toen zijn we eigenlijk maar gestart met‭ ‬een training,‭ ‬gegeven door Stichting Accessibility.

LEO DIJK:
Het is niet alleen iets maken,‭ ‬maar‭ ‬natuurlijk ook‭ ‬bij updates‭ ‬en zo moet het ook toegankelijk blijven.‭ ‬En dat is ook wel een zorg,‭ ‬want dan is er een update en dan denk je‭ ‬dat het beter is en dan is het weer minder.‭ ‬Het is heel ingewikkeld,‭ ‬ik weet het.

RICHARD VAN MIERLO:
Ja.‭ ‬Nee,‭ ‬dat klopt.‭ ‬Wat voor ons heel belangrijk was,‭ ‬was eigenlijk‭ ‬gewoon inzicht krijgen in de doelgroep zelf.‭ ‬Want jij bent natuurlijk zelf blind,‭ ‬maar we hebben ook te maken
met kleurenblinden,‭ ‬met dove mensen,‭ ‬dus dat is eigenlijk best een heel palet‭ ‬waar je van tevoren niet zo heel erg aan denkt.‭ ‬En ook welke hulpmiddelen‭ ‬eventueel gebruikt moeten worden.

LEO DIJK:
Dat is ook niet allemaal hetzelfde,‭ ‬natuurlijk.‭ ‬Niet horen is heel wat anders dan niet zien.
Probeer dat maar eens samen te brengen‭ ‬en er‭ ‬allemaal‭ ‬rekening mee te houden.‭ ‬Dat is heel ingewikkeld.

RICHARD VAN MIERLO:
Wat ook wel belangrijk was,‭ ‬was dat ons‭ ‬management het juist heel erg belangrijk vond‭ ‬dat onze nieuwe app ook digitaal toegankelijk was.

LEO DIJK:
Toen kreeg ik natuurlijk ook de uitnodiging‭ ‬van jullie om mee te gaan testen.‭ ‬En dat is zo belangrijk.‭ ‬Betrek dan ook de groep er direct bij.‭ ‬En dat jullie management dat gezegd heeft,
verdient gewoon grote waardering,‭ ‬want dat blijkt in de praktijk te weinig te gebeuren.‭ ‬De werkvloer wil wel,‭ ‬maar het is belangrijk‭ ‬dat in de hele organisatie‭ ‬die toegankelijkheid,‭ ‬het besef daarvan,‭ ‬gewoon groot is.

RICHARD VAN MIERLO:
En ja,‭ ‬we hebben wat kennis tot ons genomen,‭ ‬maar we zaten op een gegeven moment‭ ‬ook in discussies,‭ ‬bijvoorbeeld bij het gebruik van een kalender:‭ ‬Kunnen we dat nou wel
of kunnen we dat nou niet doen‭?‬ En daar kwam jij eigenlijk ook‭ ‬als een van de testers in beeld,‭ ‬die ons eigenlijk heeft laten zien‭ ‬wat jullie daarmee wel of eventueel niet kunnen.‭ ‬Dat heeft ons natuurlijk‭ ‬een hoop waardevolle feedback opgeleverd‭ ‬om ook ons product‭ ‬voor digitale toegankelijkheid nog beter te maken.

LEO DIJK:
Ja,‭ ‬wat je al zegt,‭ ‬kalenders‭ ‬zijn vaak de lastigste dingen.‭ ‬Dat is ook wat dus op het internet
in het P-Direkt portaal juist ook zo ingewikkeld is.‭ ‬Datums,‭ ‬dat is het lastigste wat er is.

RICHARD VAN MIERLO:
Maar daarom hebben we ook gedacht:‭ ‬Moeten we‭ ‬voor blinde mensen‭ ‬dan iets als alternatief gaan aanbieden,‭ ‬of kunnen ze ook gewoon‭ ‬gebruik blijven maken van de kalender‭?‬ Dan was het wel leuk om te zien dat jij toch,‭ ‬na toch even zoeken in de kalender,‭ ‬heel makkelijk met de kalender overweg kon.

LEO DIJK:
Je moet het dan ook wel een keer‭ ‬natuurlijk even proberen met elkaar.‭ ‬Het is ook heel goed dat je het dan ook,‭ ‬zal ik maar zeggen,‭ ‬even samen met iemand doet.‭ ‬Nou,‭ ‬daarna gaat het als een tierelier.‭ ‬Dus ik ga zo meteen even snel‭ ‬m'n verlof registreren,‭ ‬hoor.

RICHARD VAN MIERLO:
Nou,‭ ‬dan ben ik wel benieuwd.

LEO DIJK:
Ja.

‭*‬Leo pakt z‭’‬n telefoon‭*

STEM UIT TELEFOON: 
14‭ ‬uur‭ ‬10.

RICHARD VAN MIERLO:
Is ook wel mooi om te zien,‭ ‬Leo,‭ ‬dat ik dus helemaal niet zie wat jij doet.

LEO DIJK:
Nee,‭ ‬hè‭?

STEM UIT TELEFOON: 
...sluiten.‭ ‬Verlofsoort vakantie-uren.‭ ‬Je oude verloftegoed is‭ ‬149.‭ ‬Deze verlofregistratie kost je‭ ‬9‭ ‬uur.‭ ‬Je nieuwe verloftegoed wordt dus...‭ ‬Bevestigen,‭ ‬knop,‭ ‬bevestigen.‭ ‬Verlof geregistreerd.

RICHARD VAN MIERLO:
Nou,‭ ‬Leo,‭ ‬jij kan op vakantie.

LEO DIJK:
Ik ga lekker op vakantie.‭ ‬Hé,‭ ‬ik zie je gauw weer.

RICHARD VAN MIERLO:
Dat is mooi.‭ ‬Stuur je wel een kaartje vanuit Honolulu‭?

LEO DIJK:
Tuurlijk.‭ ‬Hé,‭ ‬we zien elkaar weer.

RICHARD VAN MIERLO:
Dag,‭ ‬Leo.

LEO DIJK:
Hai,‭ ‬Richard.

RICHARD VAN MIERLO:
Dag.

‭*‬Muziek speelt‭*

Beeldtekst:‭ ‬Microlearnings Toegankelijkheid
Beeldtekst:‭ ‬Deze microlearning is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Leer-‭ ‬en Ontwikkelcampus‭ (‬LOC‭) ‬van UBR,‭ ‬de directie CIO Rijk van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties‭ (‬BZK‭) ‬en de Rijksacademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid‭ (‬RADIO‭)