De CIO bij VWS

De CIO van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) is intermediair, coördinator en regisseur tussen beleid, uitvoering en ICT zowel binnen de overheid als ook in het zorgveld. In het hart van beleid en uitvoering.

Beeldtitel: De CIO Bij VWS

VOICE OVER: “In de zorg speelt ICT een steeds grotere rol. Dat roept verschillende vragen op. Bijvoorbeeld:  hoe kunnen informatie-uitwisseling en artificiële intelligentie worden gebruikt om de zorgverlening te verbeteren?”

Het VWS kantoorgebouw te zien met een ziekenhuis en daaromheen andere gebouwen.

Beeldtekst: artificial intelligence

VOICE OVER: “Is robotisering een aanwinst of een bedreiging?”

Beeldtekst: robotisering

VOICE OVER: “De Chief Information Officer, CIO, is verantwoordelijk voor het goed functioneren van het digitale informatieproces, en werkt daarmee in het hart van de organisatie.”

Beeldtekst: digitale informatieproces

Gebouwen raken op de achtergrond, de digitale snelweg wordt zichtbaar. Een poppetje in de vorm van een ‘I’ wordt zichtbaar. Een rood hart wordt om het i-poppetje heen geplaatst.

VOICE OVER: “De CIO van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, VWS, opereert daarbij als intermediair, coördinator en regisseur tussen beleid, uitvoering en ICT zowel binnen de overheid als ook in het zorgveld.”

Beeldtekst: CIO VWS – intermediair – regisseur – coördinator – beleid – uitvoering – ICT

VOICE OVER: “Bij het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) is de CIO onderdeel van het beleidsdepartement. Waar de minister stelselverantwoordelijkheid draagt voor de zorg, is de CIO verantwoordelijk voor de informatievoorziening op zowel concern- als onderdeelniveau en met de zorgpartners.”

Het kantoorgebouw van VWS verschijnt achter het ‘i’-poppetje.

Beeldtekst: informatievoorziening

VOICE OVER: “Binnen VWS als concern is de CIO tevens directeur Informatiebeleid. In deze rol is hij verantwoordelijk voor het strategisch i-beleid, de uitwerking van de enterprise-architectuur,  en voor effectief applicatie- en projectportfoliomanagement. Ook neemt hij deel aan het Informatieberaad Zorg.”

Beeldtekst: enterprise architectuur - project – en portfoliomanagement

VOICE OVER: “Zo adviseert de CIO VWS hoe nieuw beleid met digitalisering beter kan, zowel aan dienstonderdelen als het concern VWS en aan de Bestuursraad. Daarnaast neemt de CIO VWS deel aan departementaal en interdepartementaal overleg zoals het Rijksbrede CIO-beraad onder leiding van de CIO Rijk.”

Vergadertafel waaraan het ‘i’-poppetje zit met kantoorgebouwen van de Rijksoverheid erom heen.

VOICE OVER: “De CIO VWS is voorzitter van de CIO-raad waarin alle CIO’s van de VWS concernonderdelen zitten. Hier worden relevante IV ontwikkelingen met elkaar besproken, risicovolle ICT-projecten gedeeld en professionele consultatiemogelijkheden geboden.

Invliegen organigram van overheidsorganisaties verbonden aan VWS.

Het informatiebeleid van VWS wordt met de beleidsdirecties afgestemd in het i‑beleidsoverleg.”

Beeldtekst: i-beleidsoverleg

VOICE OVER: “Partijen uit het beleid en het veld komen samen in het Informatieberaad. Hier wordt gezamenlijk regie gevoerd op de infrastructuur ten behoeve van de informatievoorziening en gegevensuitwisseling in de zorg.

Beeldtekst: informatieberaad – infrastructuur

Vergadertafel waar verschillende partners aanschuiven

De CIO VWS organiseert een onafhankelijke toetsfunctie op de onderwerpen die in het beraad op tafel komen.”

Beeldtekst: toetsfunctie

VOICE OVER: “Zo wisselen de CIO’s intern en met het zorgveld kennis en ervaring uit over slim beleid, invulling van projecten en programma’s, de goede dingen doen en de dingen goed doen . . .

 . . . en maakt de CIO VWS - de ‘i’ - het hart van beleid en uitvoering.”

Beeldtekst: i-beleid

Het mannetje in de vorm van een i verschijnt weer en stapt in het rode hart met daarboven het kantoorgebouw van VWS.

VOICE OVER: “Deze video is tot stand gekomen door een samenwerking tussen het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS),  Zorginstituut Nederland en de Rijksacademie voor Digitalisering Informatisering Overheid (RADIO).”

Beeldtekst: Deze video is tot stand gekomen door een samenwerking tussen het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Zorginstituut Nederland en de Rijksacademie voor Digitalisering Informatisering Overheid (RADIO).

Het logo van de Rijksoverheid en dat van de RijksAcademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid verschijnt.