Het Elektronisch Patiëntendossier (EPD)

Alle digitalisering in de zorg begint in het contact tussen de zorgverlener en de patiënt, en met de aantekeningen en metingen die daar gemaakt worden. Die belanden in een Elektronisch Patiëntendossier (EPD).

Beeldtekst:
Het Elektronisch Patiëntendossier, Noodzaak voor de best mogelijke zorg

Voice over:

“Als je zwak, ziek of misselijk bij je huisarts zit dan houdt de dokter je klachten bij, welke medicijnen je voorgeschreven krijgt en andere noodzakelijke medische gegevens.

Vroeger hielden artsen alles bij met pen op een groene kaart, maar tegenwoordig doen ze dit digitaal in een elektronisch patiëntendossier. Een EPD.”

Er verschijnt een mapje in beeld.

Beeldtekst:

EPD

Voice over:

“In een EPD noteert een zorgverlener, zoals een huisarts, alle gegevens die nodig zijn om je goed te kunnen behandelen. Iedere zorgverlener en zorginstelling die je helpt, houdt van jou een EPD bij. Met andere gegevens afhankelijk van de zorg die je krijgt.

Je gegevens staan dus in meerdere EPD’s op verschillende plekken.”

Beeldtekst:

Huisarts

Tandarts

Longarts

Voice over:

“Een EPD geeft een zorgverlener inzicht in jouw medische gegevens en maakt het declareren van kosten makkelijk. Daarnaast worden geanonimiseerde gegevens uit EPD’s soms verzameld om inzicht te krijgen in de zorg in Nederland.”

Beeldtekst:

Zorg in Nederland

Voice over:

“Als een zorgverlener je doorverwijst moeten je medische gegevens natuurlijk mee. Met jouw toestemming gegevens uit een EPD versturen is makkelijk, maar vaak gaat deze uitwisseling nog handmatig of met ouderwetse technologie.”

Beeldtekst:

Fax

Brief

CD rom

Voice over:

“Dat is inefficiënt, zorgt voor onvolledige informatie en leidt tot fouten.

Om medische gegevens zó te ontvangen dat ze handig in een volgend EPD kunnen, daar is meer voor nodig. Zou het niet mooi zijn als jouw medische gegevens altijd duidelijk en overzichtelijk toegankelijk zijn voor wie erbij mogen? Of dat hulpverleners jouw gegevens kunnen inzien als je in levensgevaar verkeert? Dat te regelen is een uitdaging, want zorgverleners houden op verschillende manieren medische gegevens bij en ook de manier waarop EPD-software gegevens verwerkt verschilt per systeem.”

Beeldtekst:

Huisarts

Tandarts

Longarts

Voice over:

“VWS werkt daarom aan nieuwe wetten voor het uitwisselen van zorginformatie, het zorgveld stelt standaarden vast voor de gegevens die zorgverleners invoeren in EPD’s, en zorgverleners maken afspraken over het overnemen van deze standaarden met de leveranciers van hun EPD-software tegen een redelijke prijs. Hierdoor bedoelt en begrijpt iedereen straks hetzelfde en kunnen we medische informatie makkelijker uitwisselen.

Zo hebben zorgverleners altijd de juiste informatie, op de juiste plek en het juiste moment bij de hand en krijg jij overal de best mogelijke zorg.”

Beeldtekst:

Deze video is tot stand gekomen door een samenwerking tussen het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Rijksacademie voor Digitalisering en informatisering Overheid (RADIO)
 

Het Logo van Radio en de RijksAcademie van Digitalisering en Informatisering Overheid verschijnt.