Wat doet een Chief Information Officer?

ICT maakt effectieve interactie met burger en bedrijf mogelijk. Steeds meer, en daardoor groeien de informatiestromen. Om informatie van beleid tot uitvoering goed te kunnen stroomlijnen heeft elk ministerie een Chief Information Officer.

Beeldtitel: Wat doet een Chief Information Officer?

Netwerk van werkende mensen achter de computer

VOICEOVER: “ICT is overal in onze steeds verder digitaliserende samenleving. Dienstverlening wordt steeds meer online verwacht. Dus we richten processen en monitoring in ondersteund door artificiële intelligentie. De samenleving, burgers en bedrijven willen steeds meer 24x7 hun zaken met de overheid digitaal, online en veilig kunnen regelen.”

VOICEOVER: “De ICT-dienstverlening van de overheid moet dan ook vanzelfsprekend zijn, zoals water uit de kraan.  Denk hierbij aan DigiD, de Belastingdienst, de politie of in de zorg.”

Een man achter zijn computer verschijnt een kraan waar water uit loopt.

Het logo van DIGI D, Een blauwe enveloppe van de belastingdienst, het logo van de politie en een hart met een hartritme erin verschijnen in beeld.

VOICEOVER: “ICT is voorwaardenscheppend voor de effectieve interactieve met burger en bedrijven.

Daardoor groeien de informatiestromen. En groeit de opdracht van de samenleving aan de overheid. Daarom verbinden we ook steeds meer de systemen en diensten binnen en ook tussen organisaties.”

VOICEOVER: “Om deze informatie van beleid tot uitvoering en binnen het netwerk van partners goed te kunnen stroomlijnen heeft elk ministerie een Chief Information Officer, CIO benoemd.”

Een poppetje in de vorm van een ‘I’ verschijnt te midden van een netwerk op de kaart van Nederland.

Beeldtekst: C.I.O.

Beeldtekst: Functie CIO van het Rijk

VOICEOVER: “Een CIO is een onafhankelijk persoon die zorgt voor het goed functioneren van het digitale informatieproces en de informatievoorziening. Binnen en buiten. De CIO is daarom een andere functionaris dan de directeur ICT, die over de uitvoering van de ICT-processen gaat.”

Vanuit het netwerk rijst het ‘I’ poppetje op en staat op een podium partners en informatiestromen te regisseren. Er rijdt een busje met hierop ‘ICT uitvoering’ langs.

VOICEOVER: “De CIO geeft leiding aan een aantal adviseurs die de CIO Office vormen. De CIO en de CIO Office denken mee.  Zij adviseren, en zoeken samen naar oplossingen op het gebied van informatievoorziening.”

VOICEOVER: “CIO’s overzien en toetsen de doorwerking van veranderingen op bestaande diensten en systemen. Zo nodig kunnen zij snel bijsturen.”

Er verschijnt een vergrootglas waardoor informatie zichtbaar wordt.

VOICEOVER: “Vanuit haar verantwoordelijkheid zorgt de CIO dus voor een goede samenwerking binnen de organisatie en met haar partners. Om informatie en kennis hierover uit te wisselen neemt de CIO daarom actief deel aan verschillende overleggen.”

VOICEOVER: “Zo is afgesproken dat de CIO lid is van de bestuursraad als hoogste beslisorgaan van het ministerie, of in ieder geval daartoe toegang heeft.”

Beeldtekst: bestuursraad

Een vergadertafel met hieraan het ‘I’ poppetje en collega CIO’S

VOICEOVER: “Ook is de CIO lid van het interdepartementale CIO-Beraad. Onder leiding van de CIO Rijk komen alle CIO’s van het rijk geregeld bijeen. In deze overleggen adviseert de CIO op het gebied van kwaliteit, risicobeheersing en toetsing, en wisselen de CIO’s kennis en informatie uit.”

Beeldtekst: interdepartementale CIO-Beraad

Een vergadertafel met hieraan het ‘I’ poppetje en partners

VOICEOVER: “Zo identificeert de CIO de i-component in de organisatie en is de ‘i’ in het hart van beleid en uitvoering.”

Beeldtekst: I-beleid

Het ‘I’ poppetje verschijnt stuiterend en springt in een rood hart.

VOICE OVER: “Deze video is tot stand gekomen door een samenwerking tussen het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Zorginstituut Nederland en de Rijksacademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO).”

Beeldtekst: Deze video is tot stand gekomen door een samenwerking tussen het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Zorginstituut Nederland en de Rijksacademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO).

Het logo van de Rijksoverheid en dat van de RijksAcademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid verschijnt.