Wetten en regels voor de best mogelijke zorg

Je staat er niet dagelijks bij stil, maar kwalitatief goede zorg kan alleen op basis van kwalitatief goede regels en afspraken. Welke regels zijn dat? Bekijk de video en zie verder bij Zo Werkt de Zorg.

Beeldtekst:
Het Elektronisch Patiëntendossier, wetten en regels voor de best mogelijke zorg.

Voice over:

“Je huisarts houdt je medische gegevens bij in een EPD, een elektronisch patiëntendossier. Met jouw toestemming kan de huisarts deze gegevens vervolgens delen met andere zorgverleners.”

Een mapje verschijnt in beeld.

Beeldtekst:

EPD

Voice over:

“Hierdoor hebben zij de gegevens die nodig zijn om jou goed te behandelen.

Het lijkt misschien eenvoudig. Maar bij een goed werkend systeem met EPD’s komt veel kijken.”

Beeldtekst:

Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg

Wet Toetreding zorgaanbieders

Wet op de Geneeskundige Behandel Overeenkomst

Wet Aanvullende Bepalingen Verwerking Persoonsgegevens in de zorg

Algemene Verorbering Gegevensbescherming

Wetsvoorstel Elektronische Gegevensuitwisseling In de zorg

Voice over:

“Er zijn afspraken van zorgverleners voor nodig... én er zit veel wetgeving achter.

Zo staat in de wetten BIG en WTZ wie zorgverleners zijn. De WGBO bepaalt vervolgens welke medische gegevens zorgverleners moeten bijhouden. Denk hierbij aan de zorgvraag, een diagnose, het zorgtype en een behandelvoorstel. Ook bepaalt deze wet hoe lang zorgverleners jouw medische gegevens bewaren... en waar ze de gegevens voor mogen gebruiken. In de WABVPZ is vastgelegd dat medische gegevens goed beveiligd moeten worden, en dat patiënten recht hebben op een digitaal afschrift. Daarnaast bepaalt deze wet dat we in Nederland het Burgerservicenummer gebruiken als zorgnummer. Hierdoor heeft elke patiënt een uniek nummer en weten systemen precies wie iemand is. Verder staat in de AVG wat een zorgverlener wel en niet mag doen met de gegevens uit een patiëntendossier. Ook geeft deze wet patiënten zeggenschap over hun eigen medische gegevens, en het recht op vernietiging. Nu gebruiken zorgverleners en zorginstellingen nog verschillende methodes om gegevens uit te wisselen. Straks bepaalt de nieuwe wet WEGIZ dat zij medische gegevens altijd elektronisch moeten uitwisselen.”

Voice over:

“Het invoeren van deze wet gaat stapsgewijs. Het invoeren van deze wet gaat stapsgewijs. We beginnen bijvoorbeeld met de basisgegevens. Beeldmateriaal.

Digitaal voorschrijven en afgeven van medicatie. En de verpleegkundige overdracht.”

Beeldtekst:

BIG

WTZ

WGBO
WABVPZ
AVG
WEGIZ

Voice-over

“Al deze wetten samen vormen een basis voor de uitwisseling van gegevens uit EPD’s. Tussen de verschillende zorgverleners én met de patiënt. Daarmee wordt goede zorg straks nóg betere zorg. En daar heeft iedereen profijt van.”

Beeldtekst:

Deze video is tot stand gekomen door een samenwerking tussen het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Rijksacademie voor Digitalisering en informatisering Overheid (RADIO)
 

Het Logo van Radio en de RijksAcademie van Digitalisering en Informatisering Overheid verschijnt.