Artificiële Intelligentie

Leren over AI

Op 11 november 2021 publiceerde de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) ‘Opgave AI. De nieuwe systeemtechnologie’, waarin staat dat Nederland zich goed moet voorbereiden op deze technologie die de samenleving fundamenteel zal veranderen.
Aanbeveling 1 luidt: Maak leren over AI en de toepassing daarvan tot een expliciet doel bij het handelen door de overheid. Leren over AI kan je op verschillende manieren doen. Maak een begin op deze pagina.

Bijvoorbeeld in twee minuten kijken naar een filmpje ‘Kunstmatige intelligentie voor dummies' of, in zes minuten, naar What is artificial intelligence?. Of bekijk deze animatie van de Algemene Rekenkamer.

Als je er echt even voor wilt gaat zitten, zijn er Ted Talks op Youtube, zoals die van Lamber Royakkers “Hoe blijven we de kunstmatige intelligentie de baas?”, registraties van congressen zoals iBestuur zoals "AI ondersteunt RVO bij het beoordelingsproces" of interessante online discussies over AI die je kan terugkijken, zoals “Staat van het internet 2021: Inclusieve AI (Waag Technology and Society)”.

"Maak leren over AI en de toepassing daarvan tot een expliciet doel bij het handelen door de overheid"(WRR).

Vind je het prettiger om een document of onderzoek over AI te lezen, dan biedt de Kennisbank Openbaar Bestuur een mooi overzicht van documenten en onderzoeken over AI in het publieke domein'

Je kan veel leren van de ervaringen van andere overheidsorganisaties. 
In de database van de Nederlandse AI-coalitie (NL AIC) vind je meer dan 240 overheidsprojecten (wel even account aanmaken). Ook de Quickscan AI in publieke dienstverlening van TNO biedt veel voorbeelden en inzichten. Het onderzoek van de Algemene Rekenkamer biedt een toetsingskader om de kwaliteit en verantwoorde inzet van algoritmes in de praktijk te kunnen beoordelen. In haar onderzoek van Algoritmes getoetst van mei 2022 heeft de Algemene Rekenkamer 9 algoritmes van uitvoeringsorganisaties van de rijksoverheid langs de meetlat van dit toetsingskader gelegd.

Wil je een echte cursus volgen, ga dan, net als veel van je collega’s al hebben gedaan, naar 'De Nationale AI-cursus' of kies voor de junior-versie. De Nationale AI-cursus heeft nu ook zusje: AI en ethiek.
De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) en de TU Delft hebben gezamenlijk een Nederlandse versie van de gratis online cursus Elements of AI gelanceerd.

Speciaal voor de Zorg is de ‘Leidraad kwaliteit AI in de zorg’ ontwikkeld. Voor wie stapsgewijs meegenomen wil worden is er een online cursus beschikbaar op www.leidraad-ai.nl.

Als je goed op de hoogte wilt blijven van al het nieuws rondom Data en AI, schrijf je dan in voor de ‘Data en AI nieuwsbrief’. Al het nieuws rondom de Europese plannen voor een AI-verordening lees je hier.

Houd je van podcasts, beluister dan 'Wanneer kun je een gesprek met een robot voeren?' van AGConnect of de AI podcasts van BNR Radio. Het Nationaal Innovatie Centrum Artificial Intelligence (ICAI) en de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) heeft een mooie serie podcasts onder de titel 'Snoek op zolder'.
Het webinar van RADIO gaat specifiek in op do’s and dont’s voor bestuurders, programmamanagers en leidinggevenden. 

Het is natuurlijk het leukst als je samen met je collega’s over AI leert. Dat kan je doen door bovenstaande links te bekijken en misschien in je afdelingsoverleg eens te bespreken. Maar je kan ook contact opnemen met RADIO. We ontwerpen dan een AI-cursus op maat.