Artificiële intelligentie

Leren over AI kan je op verschillende manieren doen. Maak een begin met de tips en verschillende kennisproducten zoals webinars en podcasts over AI.

Start met leren over AI

Bijvoorbeeld in twee minuten kijken naar een filmpje ‘Kunstmatige intelligentie voor dummies' of, in zes minuten, naar What is artificial intelligence?. Of bekijk deze animatie van de Algemene Rekenkamer. Als je er echt even voor wilt gaat zitten, zijn er Ted Talks op Youtube, zoals die van Lamber Royakkers “Hoe blijven we de kunstmatige intelligentie de baas?”, registraties van congressen zoals iBestuur zoals "AI ondersteunt RVO bij het beoordelingsproces" of interessante online discussies over AI die je kan terugkijken, zoals “Staat van het internet 2021: Inclusieve AI (Waag Technology and Society)”.

Ervaringen van anderen

Je kan veel leren van de ervaringen van andere overheidsorganisaties. In de database van de Nederlandse AI-coalitie (NL AIC) vind je meer dan 240 overheidsprojecten (wel even account aanmaken). Ook de Quickscan AI in publieke dienstverlening van TNO biedt veel voorbeelden en inzichten. Het onderzoek van de Algemene Rekenkamer biedt een toetsingskader om de kwaliteit en verantwoorde inzet van algoritmes in de praktijk te kunnen beoordelen. In haar onderzoek van Algoritmes getoetst van mei 2022 heeft de Algemene Rekenkamer 9 algoritmes van uitvoeringsorganisaties van de rijksoverheid langs de meetlat van dit toetsingskader gelegd.

Tips om nog meer te leren over AI

Leren met RADIO over AI