Artificiële Intelligentie

Leren over AI

Over AI valt veel te leren. Wat is het precies, hoe gaat het zich ontwikkelen en wat betekent dit voor de samenleving, voor de overheid en voor het werk dat we doen? Leren over AI kan je op verschillende manieren doen.

Bijvoorbeeld in twee minuten kijken naar een filmpje ‘Kunstmatige intelligentie voor dummies' of, in zes minuten, naar What is artificial intelligence?.

Als je er echt even voor wilt gaat zitten, zijn er Ted Talks op Youtube, zoals die van Lamber Royakkers “Hoe blijven we de kunstmatige intelligentie de baas?”, registraties van congressen zoals iBestuur zoals “Bereid je voor op de echte revolutie van AI” of interessante online discussies over AI die je kan terugkijken, zoals “Staat van het internet 2021: Inclusieve AI (Waag Technology and Society)”.

Het is natuurlijk het leukst als je samen met je collega’s over AI leert. RADIO kan je daarbij helpen, door een cursus op maat te maken.

Ook de conferentie Innovember bood eind 2020 een aantal presentaties over AI: IThiek: IT & ethiek. De inzet van beslisalgoritmes voor adaptieve leermethodes, Kunstmatige media: Manipulatieve deepfakes of een solide basis voor creativiteit? of Structureel kijken vanuit andere perspectieven: Wat kan jij morgen doen om ethische AI te waarborgen?.   

Vind je het prettiger om een document of onderzoek over AI te lezen, dan biedt de Kennisbank Openbaar Bestuur een mooi overzicht van documenten en onderzoeken over AI in het publieke domein'. In het Magazine van het Haagse data-initiatief staan veel voorbeelden van het gebruik van AI bij de overheid. De website van de Nederlandse AI-coalitie is in elk geval goed om in de gaten te houden.

Wil je een echte cursus volgen, ga dan, net als veel van je collega’s al hebben gedaan, naar 'De Nationale AI-cursus' of kies voor de junior-versie. Recent hebben ook de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) en de TU Delft een Nederlandse versie van de gratis online cursus Elements of AI gelanceerd.

Als je goed op de hoogte wilt blijven van al het nieuws rondom Data en AI, schrijf je dan in voor de ‘Data en AI nieuwsbrief’.

Houd je van podcasts, beluister dan ‘wanneer kun je een gesprek met een robot voeren?’ van AGConnect of de AI podcasts van BNR Radio.

Het is natuurlijk het leukst als je samen met je collega’s over AI leert. Dat kan je doen door bovenstaande links te bekijken en misschien in je afdelingsoverleg eens te bespreken. Maar je kan ook contact opnemen met RADIO. We ontwerpen dan gratis een AI-cursus op maat.

Veel succes!