Artificiële Intelligentie

Leren over AI

Eind 2021 publiceerde de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) ‘Opgave AI. De nieuwe systeemtechnologie’, waarin staat dat Nederland zich goed moet voorbereiden op deze technologie die de samenleving fundamenteel zal veranderen.
Aanbeveling 1 luidt: Maak leren over AI en de toepassing daarvan tot een expliciet doel bij het handelen door de overheid. Leren over AI kan je op verschillende manieren doen. Maak een begin op deze pagina.

Bijvoorbeeld in twee minuten kijken naar een filmpje ‘Kunstmatige intelligentie voor dummies' of, in zes minuten, naar What is artificial intelligence?. Of bekijk deze animatie van de Algemene Rekenkamer. Als je er echt even voor wilt gaat zitten, zijn er Ted Talks op Youtube, zoals die van Lamber Royakkers “Hoe blijven we de kunstmatige intelligentie de baas?”, registraties van congressen zoals iBestuur zoals "AI ondersteunt RVO bij het beoordelingsproces" of interessante online discussies over AI die je kan terugkijken, zoals “Staat van het internet 2021: Inclusieve AI (Waag Technology and Society)”.

"Maak leren over AI en de toepassing daarvan tot een expliciet doel bij het handelen door de overheid"(WRR).

Je kan veel leren van de ervaringen van andere overheidsorganisaties. In de database van de Nederlandse AI-coalitie (NL AIC) vind je meer dan 240 overheidsprojecten (wel even account aanmaken). Ook de Quickscan AI in publieke dienstverlening van TNO biedt veel voorbeelden en inzichten. Het onderzoek van de Algemene Rekenkamer biedt een toetsingskader om de kwaliteit en verantwoorde inzet van algoritmes in de praktijk te kunnen beoordelen. In haar onderzoek van Algoritmes getoetst van mei 2022 heeft de Algemene Rekenkamer 9 algoritmes van uitvoeringsorganisaties van de rijksoverheid langs de meetlat van dit toetsingskader gelegd.