02 oktober Cursus: Cloudgebruik bij de overheid | ZomerAcademie

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Locatie in centrum van Den Haag

Meer informatie over de exacte locatie volgt.

Zet in mijn agenda

Wel of niet naar de cloud? Leer tijdens eendaagse cursus over de cloud en alles wat er bij komt kijken bij de overheid: van concepten en oplossingen tot beveiliging.

Beeld: ©RADIO / Purebudget
Meld je aan voor de Cursus Cloudgebruik bij de overheid: 2 oktober en 12 december 2024 in Den Haag

Over deze cursus

Tijdens deze cursus doe je kennis op over cloud computing bij de overheid. We behandelen de verschillende soorten oplossingen en de basisprincipes van services, modellen en beveiliging van de cloud. Na afloop kun je bepalen of en hoe de cloud voor jouw organisatie effectief en veilig ingezet kan worden.

Jouw resultaat

Na afloop heb je een goed overzicht van concepten en modellen van de cloud, de eisen waar je op moet letten zoals risicobeheersing en wet- en regelgeving. Je weet hoe je het beste haalt uit de beschikbare technologie en waar je als overheidsorganisatie extra op moet letten.

Voor wie?

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die binnen de rijksoverheid op tactisch niveau betrokken is bij transitie naar de public cloud bijvoorbeeld als adviseur of als projectmanager.

Aanpak en inhoud

In deze cursus, klassikaal in of virtual classroom, leer je aan de hand van theorie en praktijk hoe een cloudtransitie loopt, rekening houdend met het rijkscloudbeleid: welke waarde het voor je organisatie kan hebben, waar mogelijke risico’s zijn en hoe je die kan beheersen. Tijdens de cursus behandelen we de volgende onderwerpen:

  • Waarom de cloud?
  • Cloudprincipes
  • Infrastructure-as-a-Service (IaaS), Platform-as-a-Service (PaaS) and Software-as-a-Service (SaaS)
  • Public, private, and hybrid cloud models
  • Cloudservices en Cloudvendoren
  • Cloudstrategie Rijk, Rijksbreed cloudbeleid 2022 en Implementatiekader risicoafweging cloudgebruik
  • Handreiking risicobeheersing public cloud

Voorkennis en studiemateriaal

Voor deelname aan deze training is algemene kennis over informatietechnologie, internet en webtechnologie en werkervaring binnen de overheid een pre. In deze training wordt de meest actuele literatuur gebruikt, inclusief de up-to-date aanbevelingen en kaders voor de rijksdienst.

RADIO samen met Computrain

De cursus wordt gratis aangeboden door de RijksAcademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO) in samenwerking met Computrain. We gebruiken actueel lesmateriaal en na afloop ontvang je het deelnamecertificaat 'Cloudgebruik bij de overheid'

Aanmelden

We organiseren deze cursus klassikaal op 2 september en online 4 november 2024. De cursus is kosteloos maar niet vrijblijvend. Meld je aan via het aanmeldformulier. Komen deze data je niet uit? Meld je dan aan voor de interesselijst via hetzelfde formulier.  We informeren je dan als eerste als er nieuwe sessies gepland worden.