25 juni Bijeenkomst: Hoe maak jij de evenwichtige afweging bij datavraagstukken?

Activiteitendata

 • Datum
 • Tijd -
 • Locatie Bar Beton | station Den Haag Centraal

Meer informatie vind je op de website van Bar Beton

Kom naar de prikkelende bijeenkomst rond het thema datagebruik. Belicht vanuit de samenhang met ethiek en publieke waarden. Een middag die je als manager belangrijke handvatten geeft bij het maken van afgewogen beslissingen.

Waarom deze bijeenkomst?

Als manager moet je dagelijks beslissingen nemen over van alles dat raakt aan publieke waarden. Dat vraagt om integrale keuzes waarbij je evenwichtige afwegingen maakt. Een van de issues is hoe om te gaan met data. Bijvoorbeeld bij de het delen van data of het gebruik van data ten behoeve van proactieve dienstverlening, signalering van fraude, inzet van camera’s etc. We denken dan al gauw aan privacy. Maar het gaat om veel meer. Denk aan ethiek, datagedreven werken, security, toegankelijkheid, beschikbaarheid en duurzaamheid. Allemaal aspecten die bijdragen aan hoe je als manager beslissingen maakt in relatie tot publieke waarden. Eén samenhangend geheel dus. 

Methode Datadialoog

Binnen de methode Datadialoog (ontwikkeld door de Interbestuurlijke Datastrategie, IBDS) voeren we het gesprek over de ethische aspecten van concrete datatoepassing in een specifieke situatie. Jij bent als manager daarbij een belangrijke speler. En het is goed te beseffen dat je er vanuit jouw rol niet alleen voor staat. Je kunt rekenen op multidisciplinaire ondersteuning. Ook daarover gaat het op dinsdagmiddag 25 juni. Je krijgt een aantal sprekende cases gepresenteerd.

Voor wie?

Deze bijeenkomst maakt onderdeel uit van het curriculum ICT-digitalisering voor ABD'ers (op ABDleerportaal met inlog) en is bedoeld voor iedereen die onder de ABD-doelgroep valt. Programmamanagers en (plaatsvervangende) leidinggevenden vanaf schaal 13 binnen de rijksoverheid zijn ook van harte welkom.

Hoe ziet het programma eruit?

We bieden je de keuze om het gehele programma te volgen of een los blok. Blok 1 is tussen 12:00 en 14:30 uur incl. lunch en Blok 2 is tussen 14:30 en 17:30 uur.

Blok I

 • 12:00-12:45 | Inlooplunch
 • 12:45-13:00 | Openingswoord door Aart Jochem (CIO Rijk)
 • 13:00-14:30 | Workshop met casus 1, facilitators zijn Kees Verhoeven en Christian Verhagen (IBDS Datadialoog)

Pauze

 • 14:30-14:45 uur

Blok II

 • 14:45-16:15 | Workshop met casus 2, facilitators zijn Kees Verhoeven en Christian Verhagen (IBDS Datadialoog)
 • 16:15-16:30  | Slotwoord door Aart Jochem (CIO Rijk)
 • 16:30-17:30 | Borrel

Over de sprekers

Aart Jochem

Aart Jochem is per 1 november 2020 benoemd tot CISO Rijk bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij is voorzitter van de interdepartementale CISO-raad, is verantwoordelijk voor rijksbreed beleid en kaders en coördineert de gezamenlijke inspanning op het gebied van digitale weerbaarheid en privacy bij de Rijksoverheid. Aart was hiervoor CISO bij een pensioenuitvoeringsorganisatie. Daarvoor werkte hij onder andere als lid directieteam en hoofd Monitoring and Response bij het Nationaal Cyber Security Centrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie, als consultant bij Capgemini en als innovatiemanager bij Rijkswaterstaat. Aart Jochem studeerde Computerarchitectuur en Digitale Technieken aan de Technische Universiteit Delft. Je kunt hem ook alles vragen over platbodemvaren.

Kees Verhoeven

Kees Verhoeven studeerde Economische Geografie in Utrecht. Na een studie-uitwisseling in Madison (VS) en vrijwilligerswerk in Antigua (Guatemala) was hij werkzaam bij de Kamer van Koophandel en MKB-Nederland om vervolgens directeur te worden van MKB-Amsterdam. Tussen 2010 en 2021 zat hij namens D66 in de Tweede Kamer. Na jaren als campagneleider en vicefractievoorzitter legde hij zich vanaf 2017 volledig toe op digitale technologie als politiek thema. Na zijn vertrek uit de Tweede Kamer richtte hij Bureau Digitale Zaken op en zet hij zich als onafhankelijk tech-expert in voor een menselijke samenleving in het digitale tijdperk. Hij schreef het boek ‘De democratie crasht’ en is voorzitter van de Raad van Advies van de KNVI. Verhoeven voetbalt al veertig jaar onafgebroken, zet elke dag 15.000 stappen, heeft vier kinderen en woont met zijn gezin in Amersfoort.

Christian Verhagen

Christian Verhagen is projectleider Datadialogen en verbonden aan de Adviesfunctie verantwoord datagebruik binnen het programma Realisatie IBDS. Hij is tevens partner bij advieskantoor Highberg en heeft ruime ervaring op het gebied van verantwoord datagebruik, AI, data governance en data-ethiek. Hij spreekt en schrijft regelmatig over deze onderwerpen. Zo is hij onder andere auteur van 'Het Profiling kookboek', presentator van de Nationale Data Podcast en oprichter van het Europe Office, een platform voor overheden gericht op kennisdeling en ondersteuning bij Europese wet- en regelgeving.

Praktische informatie

Een aantal praktische zaken op een rijtje:

 • Locatie: Bar Beton op de 1e verdieping van het station van Den Haag Centraal. Neem de roltrap naast de Relay winkel en sla rechtsaf.
 • Organisatie: deze bijeenkomst maakt onderdeel uit van het curriculum ICT-digitalisering voor ABD'ers en wordt door de ABD georganiseerd in samenwerking met RADIO en IBDS.

Inschrijven

Er zijn 2 verschillende manieren om je in te schrijven voor deze bijeenkomst. 

 1. Behoor je tot de ABD-doelgroep? Schrijf je dan in via het ABDleerportaal.
 2. Behoor je niet tot de ABD-doelgroep en ben je programmamanager of (plaatsvervangend) leidinggevende vanaf schaal 13 binnen de rijksoverheid. Meld je dan aan via het Inschrijfformulier van RADIO

Vragen?

We helpen je graag verder. Neem per mail contact op via radio@rijksoverheid.nl.

Beeld: ©RADIO / ABD
Hoe maak jij als manager afweging bij datavraagstukken? Schrijf je in voor bijeenkomst op dinsdagmiddag 25 juni 2024