Hoe kun je IT-systemen beoordelen op rechtmatigheid en behoorlijkheid?

Op 30 september van 12.00 - 13.00 uur geeft de onderzoeksleider van het project De Legitimaat, Marlies van Eck,  samen met de andere onderzoekers antwoord op deze vraag in het webinar dat georganiseerd wordt door RADIO en Legitimaat.

Decoratieve afbeelding

Waarom de Legitimaat?

De overheid heeft veel verschillende taken. Deze taken worden bij wet toegekend aan een bestuursorgaan. Een deel van deze wettelijke taken wordt geautomatiseerd uitgevoerd met algoritmen. Denk aan het opleggen van boetes voor te hard rijden, het terugvorderen van toeslagen of het verlenen van AOW of kinderbijslag.

Net als bij een meer zichtbare uitvoering van taken zoals het ophogen van dijken, is het belangrijk om te weten hoe deze processen verlopen en welke keuzen daarbij gemaakt zijn. Want ook de geautomatiseerde uitvoering van wetten is publiek handelen en moet legitiem zijn. Maar hoe kun je IT-systemen beoordelen op rechtmatigheid en behoorlijkheid? Dat is waarom de LegitiMaat is ontwikkeld:  IT-systemen te beoordelen op rechtmatigheid en behoorlijkheid. Een methode om vanuit drie disciplines onder de motorkap van de geautomatiseerde overheid te kijken. 

Schrijf je in

Je kunt je gratis inschrijven op het webinarplatform van RADIO (eenmalig een account maken). Heb je op 30 september geen tijd? Schrijf je dan toch in, je kunt op een later moment terugkijken.