Staatssecretaris dringt aan op continue educatie voor versterken digitale vaardigheden

In haar recente terugblik op de South by Southwest (SXSW) conferentie in Austin benadrukte staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering Alexandra van Huffelen de dringende noodzaak voor opleidingen en ontwikkeling op het gebied van digitalisering. Met de opkomst van Artificiële Intelligentie (AI), Generatieve AI (GenAI), en immersieve technologieën, wordt het belang van continue educatie steeds belangrijker, stelt Alexandra. Alleen dan kunnen we de uitdagingen van de digitale transitie het hoofd bieden en er ons voordeel mee doen.

‘Het is essentieel dat we deze technologieën nu begrijpen en kunnen toepassen. Continue educatie is daarom onmisbaar. Alleen dan kunnen we bijblijven in de snel evoluerende wereld en er de vruchten van plukken', aldus Alexandra van Huffelen

Beeld: ©BZK / Ben Houdijk
Van Huffelen dringt aan op continue educatie voor versterken digitale vaardigheden. Lees artikel met terugblik SXSW (South by Southwest conferentie)

Op zoek naar nieuwste ontwikkelingen

Zes dagen lang dompelde Alexandra van Huffelen zich onder in het South by Southwest (SXSW) festival in Austin. Ze was op zoek naar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en technieken. Wat kun je daarmee als overheid? Hoe kunnen we nieuwe technologieën inzetten ten gunste van de samenleving? Welke kansen en risico’s brengt dat met zich mee. En wat vraagt dat van onze ambtenaren?

Ongekende mogelijkheden GenAI en immersieve technologie

In haar terugblik was de staatssecretaris vooral onder de indruk van de ongekende mogelijkheden die GenAI en immersieve technologieën ons bieden om processen te versnellen en te vereenvoudigen. Ook binnen overheidsinstanties, zoals het Rijk. Denk bij immersieve technologieën aan ‘virtual reality’ en ‘augmented reality’. Met GenAI kun je een digitale kopie van jezelf creëren, die taken kan uitvoeren en interactie kan hebben met anderen. Hierdoor kun je je als professional meer concentreren op complexere en uitdagendere taken.

Kennis delen en samenwerken om technologie effectief in te zetten

De staatssecretaris wees ook op de mogelijkheden die nieuwe technologieën bieden voor het aanpakken van urgente maatschappelijke problemen, zoals stadsontwikkeling en milieukwesties. Ze noemde concrete voorbeelden van bedrijven die al gebruik maken van immersieve technologieën voor stadsplanning en het verbeteren van de leefomgeving. Kennisdelen en samenwerking tussen de overheid, bedrijven en start-ups helpt ons om deze technologieën op te schalen en effectief in te zetten.

Blijven leren en ontwikkelen is essentieel

Alexandra benadrukte de noodzaak voor ambtenaren om de digitale transitie te begrijpen en te omarmen omdat deze hun werk zal beïnvloeden. ‘Het gaat niet over een lange termijn toekomstvisie,’ merkte de staatssecretaris op. ‘Het is essentieel dat we deze technologieën nu begrijpen en kunnen toepassen. Continue educatie is daarom onmisbaar. Alleen dan kunnen we bijblijven in de snel evoluerende wereld en er de vruchten van plukken'. Volgens Alexandra kan de RijksAcademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO) een cruciale rol spelen in het verstrekken van relevante opleidingen en trainingen voor ambtenaren.

Geen tijd te verliezen

‘De tijd om te handelen is nu,’ stelde de staatssecretaris. ‘Het is aan alle betrokkenen binnen de overheid om samen te werken en zich voor te bereiden op de digitale toekomst. Met de juiste opleiding en ontwikkeling kunnen ambtenaren de uitdagingen van de digitale transitie effectief oppakken en bijdragen aan een innovatieve en veerkrachtige overheid die klaar is voor de vraagstukken van de 21e eeuw.’

Steek zelf je licht op bij de SXSW sessies

Je kunt hier alvast je kennis aanscherpen door een aantal sessies van SXSW te beluisteren of te bekijken. Mooie voorbeelden zijn bijvoorbeeld de sessie van MIT. Aan de hand van 10 doorbraaktechnologieën belicht MIT Technology Review de innovaties die de wereld in 2024 zullen vormgeven. Je kijkt deze sessie terug via website MIT Technology Review. Alleen terugluisteren kan via deze webpagina. Ook de sessie met Amy Webb is het terugkijken meer dan waard. Bekijk de sessie via YouTube. Veel inspiratie en kijkplezier!

Wil jij verder professionaliseren met RADIO?

We helpen je graag. We helpen organisaties, teams en medewerkers binnen de overheid verder professionaliseren op het gebied van de digitale transitie. Dat doen we met cursussen en leermiddelen op maat. Neem vandaag nog contact op voor hulp en advies via radio@rijksoverheid.nl. Maar je kunt ook zelf aan de slag gaan met ons leeraanbod of je aanmelden voor een leerzame activiteit.

Van Huffelen op beurs met VR bril zittend op stoel met vleugel
Beeld: ©BZK / Ben Houdijk
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen op SXSW in actie

Wat is SXSW?

SXSW, dat in 2024 van 8-16 maart plaatsvond, is een jaarlijks terugkerend festival in Austin, Texas. Het richt zich op nieuwe technologie, film, muziek, educatie en cultuur. Het festival trekt elk jaar tienduizenden bezoekers van over de hele wereld. Het evenement biedt een one of a kind platform voor innovatieve ideeën en creatieve uitwisseling tussen professionals uit verschillende sectoren. Simpel gezegd biedt ‘South By’ een blik in de (nabije) toekomst.

Andere interessante terugkijk- en luistertips